Belépés

 

 

Tábori Krónikák/2007

 

A tábori krónikákat a gyerekek és a fiatalok maguk fogalmazták és írták. Az eredetijében adjuk ezeket itt közre.

Jó szórakozást kívánunk:

 

 

 

TAVASZI PORTYA –

PILIS –

2007. IV. 4-8.

 

2007. IV. 4. 1. nap

 

Szerencsésen megérkezett mindenki a vonat állomásra, tehát nem késte le senki a vonatot (kivételesen). Budapesten metróval átmentünk a buszmegállóra körülbelül 7 óra körül értünk oda.  2 órás buszozás után és sok furcsán néző ember után megérkeztünk. Ezután kb. 20-30 perc alatt megérkeztünk az 1. táborhelyre. Gyorsan felvertük a sátort (ami 2 órára sikeredett). Vacsoráztunk, egy picit beszélgettünk és mindenki bement a sátrába nagyjából időben (24,30-kor) csöndben elaludtunk.

 

2007.IV.5. 32. nap

Reggel 7,30-körül mind3enki felkelt, majd megvolt a reggeli torna. Amíg a csajok bevásároltak addig játszottunk ezt-azt. Megreggeliztünk, majd elindultunk  Rám-szakadékon túli táborhelyre. A kezdeti szakasz tűrhető volt, de a Rám-szakadék kegyetlen. Patakmederben mentünk némi létra és korlát segítségével. igen meredek és vadregényes tájon. Miután átküzdöttük magunkat a szurdokon mindenki nagyon fáradt és elgyötört volt. Kicsit mentünk még és megálltunk, ahol nem találtunk sem forrást, sem tábori helyet. Végül is megoldódott a probléma, mert találtunk egy jó helyet egy lőház és egy forrás társaságában. Tüzet, ülőhelyet, ebédet készítettünk. Ezután felállítottuk a sátrakat miközben 3-an elmentek vissza Dömösre bevásárolni a húsvéti étkezéshez. Estefelé felkészültek páran, mert ők sartol-próbák letételére  indultak. Éjjel volt tábortűz némi zsidó vacsora kíséretében. Még éjfél előtt nyugovóra tértünk.

 

2007.IV. 6. 3. nap

Reggel 7,30 perckor mindenki felkelt. A napot egy kis tornával kezdtük. Ezek után elkezdtük a zászló felvonását. Miután mindennel megvoltunk kiosztottuk egymás között, hogy ki miben segít a tábor kényelmessége érdekében. Na megcsinálta Jeti a tusolót, a zászlót el raktuk egy másik fára mivel a vége lelógott, és a mosogatóhoz a lépcsőt is. Míg a fiúk a kicsit nehezebb fizikai munkát végezték, addig a lányok a kaját leltárba vették és megfőzték a kaját. Ebéd után felmentünk az Árpád várhoz és játszottunk  egy kicsit. Mivel egy személy a táborban tartózkodott ő főzött egy kis teát, ami jól esett mindenkinek. A szórakozás továbbra is folytatódott. Vacsora után körbe ültük a tüzet és játszottunk, énekeltünk!

 

2007. IV. 7. 4. nap

7,30-kor majdnem mindenki felkelt, kivéve a Jeti páros. Rájuk kicsit várni kellett. Enyhe motoros tornával elkezdtük a napot. Zászlószertartás közben az egyik próbázó visszaért. Reggeliztünk. Több mint a fele csapat elment túrázni. 5 ember itt maradt a táborba. Jött egy erdész úr és felkért minket, hogy hagyjuk el a terepet. Közbe vissza értek a túrázók, akik Dobogókő szépségeit nézték meg. Utána ebédeltünk. Ebéd után megkezdtük a tábor bontását. Elindultunk az új táborhelyre 2 ember megvárta az utolsó próbázót. Zolikáék lassan jöttek mert fájt a lába. Sok táborozó volt az új helyen. Mikor megtaláltuk a helyet, tábortüzet raktunk és vizet melegítettünk teának. Mikor az utolsó próbázó János is megérkezett vacsoráztunk. Vacsora után a fél csapat lement Dömösre megnézni a falu szépségeit este és megünnepeltük János sikereit. A többiek itt maradtak és táplálták a tüzet. Mikor visszaértünk megtartottuk a zászlószertartást. Utána még melegedtünk a tűz mellett és mindenki nyugovóra tért a szabadég alatt.

 

 

Ősmagyar tábor –

Hejce –

2007. 07. 16-25.

 

2007. júl. 16.

1. nap

 

A vezetők 5,45-kor keltek, s pakolásba kezdtek. A püspökségtől kért mikrobusz 6,30-ra ért a parókia elé, majd átvettük az autót, s elkezdtük berakodni a cuccokat. Mikor már minden és mindenki benn volt,  Aba vezér az állomásra indult, ahol gyülekeztek a gyerekek. Bulcsú vezér megvette a jegyeket és a csapat egy része felszállt a vonatra, amely 7,40-kor indult. Néhány „kölyök” Abával ment a kocsival. 3 szülő a vonaton ragadt és csak Szatymazon tudtak leszállni. Ezen kívül önhibánkból a nagy sürgés-forgásban elfejtettünk jegyet venni a vezetőségnek. Így ezt Szatymazon kellett megvenni a kalauztól. Kb. 1,5 órás utazás után Cegléden át kellett szállnunk, ami egészen gördülékenyen ment. A teljes utazás 7,36 perc olt, s ezalatt átszálltunk míg Nyíregyházán, Szerencsen és Abaújszántón. Szerencsére egy öreg házaspár, akik erre tartottak szívesen tájékoztattak minket. 15,29-re sikerült Hejcére érnünk, ahol átkelve a vasúton, már Aba vezér várt minket. A faluba vezető úton találkoztunk a kerékpárosokkal is, akik nagy örömmel csatlakoztak hozzánk. Mikor végleg a táborhelyre értünk lepakoltunk s dicső Csát   tájékoztatott mindenkit a törzsekről, s megmutatta nekünk a helyet. Ezután a törzsek együtt sátrat állítottak, majd aki csak tudott elment tisztálkodni, ugyanis a hosszú úton rendesen megizzadtunk. Sátorba pakolás után összegyűjtöttünk mindenkitől a kaját, amelyet a vacsoránál  használtunk fel. Tartottunk egy zászlófelvonást, majd szedelőzködtünk, mert 19,30-kor indultunk a Sólyomkőre. Az út, ami felvitt igen változatos, néha veszélyes volt. emellett szerint fárasztó is, de megérte, mert fent olyan látványban volt részünk, ami egyszerűen csodálatos és kihagyhatatlan. Szerencsére baleset nem történt, így épen ért vissza mindenki a kis túráról,olyan 21,30 környékén. Nem sikerült magunkat tartanai a 21,00 tervhez. Ezután gyorsan vacsoráztunk, s megkezdtük az esti tábortüzet. Végül is egészen jól zárult a nap. Zászlólevonás után olyan körül takarodót fújtunk. Majd ezt követte a vezetői megbeszélés, ami elég tartalmasra sikeredett. Kimentünk a kereszthez beszélgetni és csodálni a tájat. Így kb. 1,30-kor tértünk nyugalomra. Örömmel tapasztaltuk, hogy nincs nagy nyüzsgés!

 

2007. júl. 17.

2. nap

Reggel fél 7-kor már mosogattunk 3-man. Utána 7-kor volt az ébresztő. Reggeli torna volt először a  keresztnél. Visszajöttünk a táborhelységre és zászlószertartást tartottunk. A napi parancsot is felolvasta Kagán. reggelizni készülődtünk, de előtte sátorszemle volt. A Turul csapat tagjainak tíz fekvőt kellett lenyomniuk. A mi csapatunknál nem volt semmi olyan gond, hogy tüntetést kellett volna véghezvinni. Utána reggelizni ültünk le, de előtte Ders köszönetet mondott Tengerinek, hogy ilyen bőséges étellel áldott meg bennünket. Amikor végeztünk a reggelivel utána egy 30 perc pihenő után K egy kis  tartott a tábor tagjainak, utána sok gyerek a bevizezte és a sapkák és ruhák is vizesek voltak. Utána elkezdtük a zászlókat készíteni és a csatakiálltást is gyakoroltuk és mintát is készítettünk a zászlóra. Volt egy kis pihenő akkor mentünk el a boltba és a patakhoz és végül a templomhoz. Csatázni is voltunk meg néhány gyerek visszament a zászlókért befejezni, a maradékkal jót csatáztunk. Visszafele  a boltba is bement néhány gyerek. Visszaértünk és tusolni kezdtünk és befejeztük a maradékot zászlókat. Volt egy kis pihenő utána a vacsorához készültünk. Néhány gyerek elment tűzifát gyűjteni. K elkezdett gereblyézni és elkészült a tábortűz is. Leültünk megvacsorázni de a     köszönetet mondott tengerinek, hogy ilyen teli van az asztal. Utána a  voltak. Végül de nem utolsó sorban a tábor lányai felolvastak és  lobbantott ki. A zászlószertartás volt. Végül elkezdődött az őrködés.

 

2007. 07. 18. 

3. nap

Már kora reggel megindult a nyüzsgés, ami igen zavaró volt, főleg azoknak, akik aludni szerettek volna. A zászlószertartás és a reggeli a megszokott rendben zajlott.

Reggeli után indultak útnak a Kalandozó Magyarok, akik útjára sámánunk Tengri áldását kérte. Ezek után a törzsek felsorakoztak, és kezdődött a zászlók és csatakiáltások bemutatás. Ekkor még csak a Farkas törzs zászlója volt készen. A csatakiáltások pedig minden törzsnél megvoltak. A törzsi foglalkozásnál csak a Farkasok hagyták el a táborhelyet. A táborban maradt törzsek programja túl lazára sikerült, nem mindenkinek kötötte le a figyelmét, így hamarosan zűrzavar lett úrrá a törzseken. A nagyobbak a zászlókat varrták.

Ebédre megint finom ételt kaptunk, hála Tengrinek és persze a szakácsnak.

Ebéd után a törzsfők különböző állomásokon helyezkedtek el a faluban: Hetény vezérnél a a tűzrakás különböző módjait tanultuk meg, Csát  Kagánunknál ősi dalainkat énekeltük, Bulcsú vezér fegyvernek való fát vágott nekünk, Kadosa vezér a kürt működtetésének és megfújásának művészetére okított minket, D sámánunknál egy sötét pincében beszélgettünk a sötétről, a fényről, Istenről és a szellemekről, Aba vezérünk a rovásírást gyakoroltatta velünk, B vezér pedig a higiéniáról, a sebekről, a kígyókról és a kígyómarásról tartott előadást.

Midőn visszatértünk sokan a fegyverzetük tökéletesítésén fáradoztak, míg mások letusoltak.

Nem sokkal ezután felkerestük a templomudvart és megkezdődött a várva várt harc! Minden törzs más-más színt viselt: a Turul a zöldet a Farkas a vöröset, a Táltos a fehéret. Kagánunk külön csapatként állt játékba a kék színnel. Ebből a játékból egyet a Farkas, egyet a Turul törzs nyert. A harmadik játékban már csak két csapat vett részt, melyeket Bulcsú és Kadosa válogatott össze magának.

A harc hevében kifulladt kicsik kólával és üdítővel, a vezérek maláta nedűvel frissítették fel magukat. A táborhelyre visszatérve megvacsoráztunk, majd a tábortűznél a szellemek újabb harcosokat adtak közénk. Ezt követően a legkisebbek nyugovóra tértek Lelle felügyelete mellett, a nép többi tagja pedig éjjeli túrára indult, mely mindenki számára fáradtságos és tanúságos volt.

A reggel csendesen indult. A törzsek vezetői felváltott pihenésbe kezdtek. A reggel a továbbiakban megszokottan folyt.

 

2007.07.19.

4. nap

7-kor volt az ébresztő. Kis késéssel indultunk tornázni. Ahogy visszaértünk rögtön sátorszemlét tartottunk. 8 órától reggelizni mentünk .9,30-kor Kadosa egy előadást tartott az ősagyar ruhákról. 10,30-kor elkezdtük a ruhákat csinálni. 12-kor meghozták az ebédet és elpakoltuk az anyagokat. A turul törzsmegterített és gyorsan szétosztották az ételt. Ebéd után elmentünk a kocsmába jégkrémet enni és üdítőt inni. Egy páran a száraz patakmederben játszottunk. 15,00-kor elindultunk vissza a tábor helyre. Mindenki, aki akart kiment harcolni. Egy óra múlva visszajöttünk és mindenki letusolt. 21,30-kor megvacsoráztunk és kimentünk a kereszthez megnézni a Hold felkeltét. Ott a Kagán elmondott néhány hadmozdulatot. Elénekeltük az Ó anyánk kérünk című dalt. 23,00-kor takarodó volt és ezután szilencium kezdődött, majd vezetői megbeszélés következett.

 

2007. 07. 20.

5. nap

Reggel kivételesen 6 órakor keltünk. A reggeli torna és a zászlószertartás után összepakoltunk és elindultunk a buszmegállóba. Csát és Aba vezér nem jöttek velünk. Boldogkőháza előtt 8,30-kor kakaóscsigát reggeliztünk. Reggeli után fogócskáztunk félórán keresztül. Ezután felmentünk a várba és megnéztük minden zeg-zugát. Játszottunk fent és kiabáltunk és 11,45 körül lefelé indultunk, mert kb. 1 óra múlva jött a buszunk. 1 óra felé értünk a táborhelyre, ahol már várt ránk az étel. Fuszulykalevest és másodiknak rizst ettünk rántott karfiollal. Ebéd után pihentünk, majd lementünk a faépülethez s játszottunk, illetve meghallgattuk Bercel előadását a vallásról. Egy kis esőt is kaptunk.  8 óra körül megvacsoráztunk, a visszatérés után. Az étkezés után a tábortagok egy része elment a naplementét megnézni, a többiek pedig takarítottak, mosogattak és játszadoztak kicsit a tábortűz előtt. A tábortűznél főként játszottunk és énekeltünk. Utána23,00 körültakarodó következett. Volt éjjeli őrség a tűznél és egyesek kint aludtak a keresztnél.

 

2007. 07.21.

6.nap

Ismét hétkor volt ébresztő, utána a megszokott rendben következtek az események:napköszöntő, torna, zászlószertartás, majd reggeli. Ezek után folytatattuk ősmagyar ruháink csinosítását, gyöngyöt fűzhetünk, nemezelhettünk és rézből ékszereket és övdíszeket készítettünk. Ez egészen ebédig elhúzódott.

Az ebéd után kimentünk a faluba és ismét összemérhettük erőinket a csatában, majd meghallgathattuk Kagánunk előadását a Kárpát-medencéről. Aztán kimentünk az erődtemplomhoz csatázni farokfogót, botharcot és Greenpeace-t játszottunk. Időközben végre a Turul törzs zászlója is elkészült. Miután visszatértünk a táborba, folytathattuk a nemezelést, és hamarosan neki kezdhettünk a vacsorának.

Vacsora után a tábortűz kezdetéig visszatérhettünk elfoglaltságainkhoz: nemezelés, csatázás, tusolás. Később a nap szellemek két újabb harcost adtak nekünk a tűznél. A zászlólevonásnál ismét kisebb bonyodalmak léptek fel, de hamarosan megoldódott. Utoljára aludtunk a táborban. Reggeli után indulunk a három napos túrára és harcra.

Őrség nem is volt az éjjel, hogy mindenki kipihenhette magát.

 

 

 

2007. 07. 25.

10. nap

Reggel 6,30-kor keltünk, majd lementünk a kereszthez és köszöntöttük a nagy Tengret illetve tornáztunk, futkároztunk. Visszatérvén a táborba kezdődött a pakolászás, majd a zászlószertartás következett. A Kagán instrukciókat adott a pakoláshoz. 7,45-kor kezdődően kb. 20 perc alatt megreggeliztünk. Utána folytatódott a pakolás, készülődés és a szolgálatos illetve a takarító törzs is elvégezte a feladatot a krónikások segítségével. Minden összepakoltunk, megtakarítottunk. 9,45-kor volt a lezáró zászlószertartás, ahol leadtuk a szolgálatokat, felvettük a zászlót. 10,00-kor indultunk a vasútállomásra, de egyesek mikrobusszal jöttek.

 

 

Röszkei képzés

Röszkei tanya

2007. 10. 28. 1. nap

 

 

2007. 10. 28.

1. nap

 

Reggel 8 órakor volt a találkozó a cserkészlakon 8 óra előtt nem sokkal. Zsolt és  a kégliben voltak és 20 perc múlva  és TCS  is. Elhatároztuk hogy kihozzuk laptopot is filmeket nézünk rajta és emiatt  és TCS elmentek a filmekért. Cusa, Zsolt és Maci megvárta  Cusa apukáját majd bepakolták a kocsiba a táskákat és a kaját. Ezután Cusa és apukája kocsival kijöttek Röszkére meg a csapat másik része meg buszozott. Feri is jött volna ha elérjük mobilon, de sajnos nem vette fel. Mikor kiértünk Röszkére a táskába már ki voltak pakolva egy helyre. Utána két őrsre oszoltunk TCS és Zsolt illetve és Maci pár és a fenti szobába bepakolt. Az ebéd kikészítése után foglalkozás volt és 7 percet késtünk. Ezért a kaja készítésen belül háttal futottunk. ez nem tetszett és szó nélkül elment. Ezek után elkezdtük csinálni az adomány gyűjtő dobozokat. Az első dobozt TCS egyedül megcsinálta már csak össze kellett csavarozni. Mi akik meg bementünk  kezdtünk. Fél háromkor a második ládát is elkezdték készíteni. Nem valami profi lett a második, de a célnak megfelel. 4 óra után bejöttünk és négyen . 8 órára Cusa akkora sereget gyűjtött, hogy elpicsázott rendesen minket. A játék után tábor tűz volt a fenti befűtött szobában.  A témája a meghívó volt. Ezek után zászlószertartás volt. Cusa, TCS, Zsolt elmentek sétálgatni én meg megírtam a krónikát. utána mindenki lefürdött és megint  után meg alvás volt. Reggel mindenki akarva akaratlanul TCS felébredt.

 

2007. 10. 29.

2. nap

Reggel 7-kor felkeltünk. Zászlófelvonás tán reggeliztünk. Fél kilenctől  önismeret fejlesztő játékot játszottunk. 11 óra körül nekiláttunk ebédet csinálni. Ezután megebédeltünk. Túróstészta és gulyásleves volt ebédre. 1 órától ismét önismeret írtunk. Kiültünk gondolkodni a kertbe 1 órán keresztül. 7 órakor megvacsoráztunk. Az ebéd és a délutáni program közötti rizikót befejeztük. 10 órakor volt a zászlószertartás. 7 órakor ébresztő. Ezután mindenki megmosdott. 7,30-kor sátorszobás szemle volt, 7,45-kor zászlószertartás.

 

2007.10.30.

3. nap

Reggel kissé késve kezdtünk:7,45-kor bár 6,58-ra húztam ébresztőt. Ezek után a tisztálkodás, majd 7,30-kor a szobaszemle következett. Kissé elcsúszott munka napi parancshoz képest, így 8,00 körül vontuk fel a zászlót, Cusa hosszúra nyújtott  homiliája után. A feladatait senki sem fejezte be, nem írtuk meg az örsi induló második versszakát. Ezért a megbeszéltek alapján büntetésünk az lett, hogy nem reggelizhettünk, de, hogy nagyobb legyen a kísértés az asztalnál megcsináltuk a

Miután „jóllaktunk” a 9,00-kor kezdődő előadásra indultunk és a szellemi-, majd a fizikai munkával foglalkoztunk. Folytattam az olvasást az egyiptomi, illetve a kárpát-medencei írás, avagy a betűk összehasonlításáról szóló könyvből. Ezek után a fegyverkészítésre tértünk át, s megbeszéltük további feladatinkat. Továbbhaladtunk az adománydoboz készítésében, közben kipróbáltuk a cserkészkönyvben leírt kötélhúzást és próbáltunk rájönni milyen lehet a denevérnek. Tehát a kötéllel fejjel lefelé felhúztuk egymást. Cusa élvezte a legjobban, mert újra ki tudta húzni a gerincét, ki tudta roppantani. Ám eközben hozzáfogtunk az ebéd készítéséhez. A marhapörkölt kb. 2 órás főzés után nagyon finomra sikerült. Evés előbb, miután a Maciék kibirkózták magukat Zsolttal az alakuló téren leellenőrizte Cusa az elkészült feladatokat, így mindenki neki láthatott az ebédelésnek. Az ebéddel is elcsúsztunk, 15,00-kor fejeztük be az evést. Ezután rejtőzős  játékot játszottunk, amely nagyon izgalmas volt, de végeredményben más mindig Cusa a legjobb. 17,00 körül elindultunk a Zeb margarinért, ahhoz képest 3120 Ft-ot költöttünk és miután visszaértünk jól bekajáltunk. Visszafelé igazoltattak minket a határőrök, út közben megtapasztaltuk, hogy milyen fárasztó a menetlépés. Kaja után rizikóztunk, amiben szokás szerint Cusa nyert. A játék új értelmet kapott: nem az a kérdés, hogy ki nyer, hanem, hogy milyen gyorsan nyír ki minket az állandó győztes. A tábortűz következett, minek témája a munka volt, sőt keretmese is volt hozzá. Sokat énekeltünk és egy jót játszottunk. 23,00 körül megint csak késve levontuk a zászlót.

A mai estén sokkal melegebb volt kinn, mint tegnap. Majd fürdéshez készülődtünk, én krónikát írtam, lefürödtünk és 1,15-kor elaludtunk, bár a többiek már aludtak mire felértem.

 

2007. 10. 31.

4. nap

Reggel 5 perces késéssel felkeltünk, de nem csúsztunk a programmal. 7,30 szobaszemle, 7,45 zászlófelvonás, 8,30 kaja, 9,30-kor elindultunk. a portyára. Útközbe a régi határőr laktanyát láttuk kicsit romos állapotba. A portya célja volt a növény és állat megfigyelés, ami persze eső közepette volt. Egy kis  után arra jött egy bácsi kocsival és megkaptuk tőle az útbaigazítást. Átszeltük az erdőt, de előtte láttunk két

Az erdőben madár etetőket láttunk a fákra szerelve. Majd egy kis pihenő helységet ahol volt fedett esőhely egy kis a földbe ásva egy WC és egy lengő pálya.  kiértünk a tóhoz úgymond szárazság fogadott minket, de kárpótolt minket egy magas les ahonnan őzikét láttunk. Utána leültünk a les lábához és énekelni és beszélgettünk. 15 perc múlva elindultunk bejárni a kiszáradt tavat. Útközben őzeket láttunk és földet kémleltük lábnyomok után. Cusa a tó medencéjébe talált bambuszt és azzal kapcsolatba mutatott egy trükköt. A tókörbejárása után hazajöttünk. Elkezdtünk  de közben meg is ebédeltünk. Játék után 19 óra körül elkezdtünk vacsorázni. A vacsora közbe különböző dolgokról beszéltünk egészen sokáig. Mindezek után eljött a tábortűz ideje amin a kereszténység kialakulásáról beszéltünk és  röviden. Tábortűz után zászlószertartás következett amin a megjegyzés rovata. Lám a (Zsolt) felvette azt, hogy mindenki maradjon ugyanabba az örsi munkába amin van. Ez B-nak /TCS-nek) eleinte nem tetszett, de végül beleegyezett valamilyen szinten. Medve (Maci) indítványozott egy 7,30-as ébresztőt, amit a többiek el is fogadtak. Ezek után lefürödtünk és aludtunk. Reggel 7,45-kor keltünk. Utána szobaszemle következett és zászlószertartás.

 

2007. 11. 01. 

5. nap

Reggel elkezdtünk reggelizni s Zsolt szólt, hogy a zászlószertartáson kimaradt a létszám jelentés. Emiatt a reggelit lezártuk megtartottuk a kimaradt programot és újra elkezdtünk reggelizni. Utána a krónikás beírta az örök indulóit és csatakiáltásait. Ez idő alatt Cusa és Zsolt sakkoztak és Zsolt vesztett. Maci elment megnézni a busz menetrendet, ez alatt a többiek megcsinálták a parittyát, babát és a dárdát. Ezek után pakoltunk és lehoztuk a táskákat. Megebédeltünk és levontuk a zászlót.