Belépés

 

 

Médiaszerepléshez

 

 

Egy médiaszereplés során katekétaként az egész mozgalmat képviseled, így kérlek megjelenéseddel, viselkedéseddel és szavaiddal törekedj a közösség jó hírnevének megőrzésére, öregbítésére!

 • Légy mindig pontos! Már érkezéseddel jelezd az újságíró felé, hogy összeszedetten, felkészülten érkezel az eseményre. Ezzel megtiszteled beszélgetőpartnered és egyben tiszteletre tarthatsz igényt.


 • Megjelenésed tükrözze mivoltodat! A médiaszereplésekre igényes és tiszta ruhában érkezz.
 • Mondanivalódat világosan és egyszerűen fogalmazd meg! Kommunikációd akkor lesz sikeres, ha a közönségedhez eljut az, az üzenet, amely mondanivalód célja. Mindig gondold át, mielőtt a nyilvánosság elé lépsz, hogy miért is teszed ezt, mit szeretnél közvetíteni. Ha tudod, mi az üzeneted, akkor azt közvetítsd igényesen, mindenki számára érthető szókinccsel!
 • A mozgalmunk médiaszereplésénél általában a nyitó kérdés, hogy mi a Kamasz. Készülj fel erre, s légy tudatában, hogy közönséged egy részének talán nincs is személyes élménye a missziónkkal kapcsolatban, így számít, hogy Te miként jeleníted meg a mozgalmat!

 

Önmeghatározásunk szerint(ebből idézz!):

A Kamasz célja a munkások és az agráriumban dolgozók megszólítása, segítése abban, hogy érettebb személyiséggé válva személyes életük és környezetük, a társadalom és a római katolikus egyház alakítójává legyenek. Az egyesület támogatni kívánja, illetve lehetőséget kíván biztosítani arra, hogy a munkások a tagok által szervezett programokon találkozzanak egymással, közös tapasztalatok segítségével megoldásokat találjanak különböző élethelyzeteikben.

 

 • Az újságíró által feltett kérdések között gyakran találkozhatsz olyanokkal, amelyek a negatív sztereotípiákat öntik szavakba. Ezen ne sértődj meg, ne lázadozz! A mi célunk, hogy formáljuk a Kamaszról kialakult képet, egy konkrét médiaszereplésnél pedig neked csupán azt kell tenned, hogy árnyald ezt a képet! Hamis állításokat azonban ne hagyj szó nélkül! Udvariasan (nem pedig fennhéjázó, lekezelő stílusban) tedd helyére a dolgokat!
 • Ne személyeskedj! Egy közösség képviselőjeként fontos, hogy az egységről, s ne a belső ellentétekről adj hírt. A külső kommunikáció színterei nem arra valók, hogy a szervezeten belüli véleménykülönbségeknek fórumai legyenek! Célunk, hogy a belső kommunikációnk csatornáit használjuk fel arra, hogy a nézeteltéréseket megvitassuk.
 • Kerüld az általánosságokat, közhelyeket! A közösség önmeghatározása szükség szerint tág fogalmakat használ. Egy médiaszereplés esetén élj azzal a lehetőséggel, hogy lefordíthatod ezeket a fogalmakat arra, amit a mozgalmunkban valóban jelentenek! Mondj konkrétumokat! Példákkal, élményekkel (ebből biztos van mindenkinek bőven :) és a Kamasz filozófiájának tartalmaival (törvények, módszerek, jelképek, stb.) közelebb hozhatod közönségedhez a mozgalom lényegét. A személyes hangnem, a saját tapasztalatok mindig mélyebb nyomot hagynak a közönségben, mint a közhelyek!
 • Beszélj érthetően, a köznyelv elemeit használva! Ne használj olyan, a mozgalomban elterjedt kifejezéseket, amelyek nem közkeletűek (pl. Amcs, Ms, stb.). Ha beszélni kell róla, fordítsd le őket hétköznapi nyelvre.
 • Ügyelj a stílusodra! Egy katekéta önmagára és környezetére nézve is igényes ember. Stílusod sok mindent elárul rólad, így figyelj rá, hogy igényességed tükröződjék képi és hangi megjelenésedben is! Érthetően beszélj, s különösen szóhasználatodra ügyelj – például kerüld a sallangokat (túlcifrázott mondatok) és a felesleges kötőszavakat.
 • Szeretnénk, ha egy médiaszerepléssel nemcsak jó hírünk terjedne, hanem elérhetőbbé is válna mozgalmunk Ezért fontos, hogy megemlítsd elérhetőségeinket. Gyakran arra nincsen lehetőség (például egy pár perces interjúban), hogy honlapcímeket soroljunk. Viszont az érdeklődőknek elég csak 1-2 kulcsszó, ami után elindulhatnak. Ilyen lehet például:
  • ha az esemény nevét többször megemlíted és utalsz rá, hogy van honlapja
  • ha a csoportod/az egyesület nevét hivatalosan (teljes terjedelmében) említed