Belépés

 

Misszió módszertana

 

 

1. Az nem lehet, hogy Isten, valakit nem akar megszólítani! Azaz, Isten mindenkit meg akar szólítani, mivel Fia mindenkiért meghalt a kereszten. S mivel a hit a nyelv útján terjed, így a már megkeresztelkedtek, az egyház tagjainak feladata, mi több kötelessége azok megszólítása, kik nem az egyház részei.

 

2. Mivel Isten mindenkit meg akar szólítani, így mindenkit meg is lehet! Azaz, Isten jószándékú akarata ellen nem tud tenni egyetlen egy ember sem. Mivel nem tud semmit tenni, így az ő megszólítása csak a szeretetből indulhat ki.

 

3. A megszólító szeretet nem a megszólítóhoz, hanem a megszólítotthoz viszonyul! Azaz, nem várhatjuk el attól az embertől aki nincs tisztában az Igazsággal, hogy Azt dicsérje vagy elismerje. Sőt, ha valaki nincs tisztában az igazság egyes szintjeivel, inkább tartózkodjon ezen dolgok külsőségeitől, képmutatásaitól. A megszólító nem várhatja el azt egy alacsonyabb lelki szinten levő embertől, hogy részt vegyen egy magasabb szintű feladatban (szentmise). A megszólítónak csak ki kell mennie az egyházból, oda, ahova az egyházban nem levők vannak. Itt, ezen a földön (a hitetlenség földjén) nem kérhetjük Őket számon a mi értékeink szerint!

 

4. Mivel a megszólító szeretet a megszólítotthoz illeszkedik, s minden ember különböző, így különféle programokkal lehet csak különböző embereket megszólítani. Éppen ezért nincs két egyforma közösség sem, s két egyforma misszió sem. Ezért, valóságos megszólítás csak katolikus lehet, többszínű, sokféle, amilyen Krisztus is.

 

5. Mivel a megszólítónak kell a megszólítotthoz igazodnia, így Neki kell a sötétbe leereszkednie. Ki kell vonulnia az egyházból, ahol semmi más támasza nem marad, mint igaz hite és ép esze! Magasabb szinten levő lelkét sok támadás fogja érni, éppen ezért, erre fel kell készülnie.

 

6. A misszióban nagyon fontos, hogy nem az egyházból és nem Jézus Krisztusból indulunk ki. Ez ugyanis a cél! Azaz, mivel a kiinduló ponton az ember és a célom az Isten, így arra kell folyamatosan összpontosítanom, hogy a misszionált személyben hol találom meg azt a pontot, ahol az Isten munkálkodik. Olyan módszereket, eszközöket kell találnom, amiken keresztül erre rájöhetek, s ezt meg is tudom Neki mutatni. Azaz, a misszionált, Istennel való kapcsolatát először nekem kell felfedeznem, majd utána tudom Neki is megmutatni.

 

7. Itt, kint, az idegen földön kell a megszólítónak hitet tennie, megmutatnia Krisztust és azokat akik nyitottak, magával bevinni az egyházba.