Belépés

 

Tábori Krónikák/2010

 

A tábori krónikákat a gyerekek és a fiatalok maguk fogalmazták és írták. Az eredetijében adjuk ezeket itt közre.

Jó szórakozást kívánunk:

 

 

Ősmagyar Tábor

Vasfazék

2010. 07. 19-28.

 

1. nap

2010. 07. 19

 

1700-kor megérkeztünk a táborhelyre. Lepakoltunk, pihentünk és ettünk 15 percet elkezdtük a tábort kiépíteni. Nagyjából fél nyolc felé el is készültünk vele. a GH-s (Hecsi) elkészült a vacsorával fél kilencre, és fél kilenc után néhány perccel ettük is a finom levest! Vacsora után mosogatás következett és tisztálkodás. 2200-kor elkezdődött a tábortűz. Énekeltünk Kagán vezetésével Bőcs pedig dobolt. Este 11-felé, pedig nyugovóra tértünk.

 

 

2. nap

2010. 07. 20

 

Az Úr 2010 esztendejében már Leszkán Áldás havának 20. napján az Úr és Kagán akaratából reggel 7 órakor kis híján a Nappal keltünk. Köszöntöttük a Napot megtörtént a zászlófelvonás tornáztunk egyet a törzsfők vezetésével. Ezután következett a reggeli, majd a törzsi foglalkozás. Ezek közben rendet tettünk a sátraink körül és csajkafákat is készítettünk törzsenként.

Törzsi foglalkozásaink keretében a két törzs két külön helyre vonult el a tábor körüli dombok védelmébe. Jó alkalom volt ez a törzsön belüli ismerkedésre egymás megértésére és az új barátságok létrejöttére.  Ez még csak a foglalkozás eleje volt. A dombokon bázisokat építettünk ki a hadinap alkalmából. Órákon át építették népünk törzsei a bázisaikat. Ezután következett az ebéd. Ebéd után még építkeztünk, rendezkedtünk majd farokfogót játszottunk.

 

 

 

 

A farokvágót nagyon sokáig játszottuk s végül a Kagán által vezetett „sárgafarkú”csapat nyert. Ám ehhez a győzelemhez órák munkája vezetett és közben az összes többi csapat megsemmisült. Természetesen nagyon izgalmas és úgy gondolom, hogy mindenkinek élvezetes volt a játék.

Ezt követően megfürödtünk, elrendeztük magunkat és megvacsoráztunk. A vacsora után meggyújtottuk a tábortüzet és énekeltünk, a két törzsfő ősmagyar nevet kapott, a táltosunk elmesélte nekünk a teremtés mondáját. A kagánt választottunk és felkészültünk az éjjeli őrségre. Ezután megtörtént az esti zászlószertartás, majd felálltak az őrszemek.

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Nagy-Hideg-hegy                  

864 m

bélyegzője

 

 

3. nap

2010. 07. 21

Dániel napja

 

7 órai keléssel kezdtük a napot majd a napköszöntővel fojtattuk.

Az őrsvezetők tornát tartottak ennek végeztével mindenki a sátrához rohant a hamarosan bekövetkezett sátorszemle miatt. A zászlószertartás következett.

Reggeli után mindenki a túrára pakolászott. Elindulás után 130-2 órával a hegytetőn volt magyar térerő melynek megjelenését örömmel vettük.

Nagy-Hideghegyre érkezünk, kipihentük fáradalmainkat és ebédeltünk. Ismét elindultunk immáron Csóványos felé ahova a hegyet teljesen megkerülő úton jutottunk el. A kilátó életveszélyes volt de gyönyörű kilátást nyújtott. Visszafelé egyenesen lemaradt bajtársaink felé vettük az irányt. Nagy-Hideghegyen újra megálltunk és elindultunk a táborba.

Itt már főtt a vacsora de a nyugodtnak ítélt étkezést megzavarta az eső. Kaja után tábortűzi szertartás volt ezután a zászlószertartás majd a takarodó következett.

Gujás Vendel dzsippes 30/9211624

 

 

2. nap

2010. 07. 22. 4. nap csütörtök

 

A nap úgy kezdődött, hogy: 7 órakor keltünk, tüzet csináltunk, majd elkezdődött a napköszöntő aztán a törzsfők egy kemény tornával ébresztettek minket. Aztán jött a szaladás a sátorszemléhez, majd jött a zászlószertartás, s a reggeli. Aztán indulót kellett készíteni s fa botot, s aztán megkezdődött a botrablás, aztán az ebéd. – Ebédre – káposztás cvekedli volt, aztszem.

Szerintem még most is maradt belőle ebéd után a vezetők összetanakodtak, remélem a vacsoráról morfondíroztak, miközben mi hajókat fabrikáltunk. A délutáni előadáson a bizánci csatáról hallhattunk, majd jött a szalag fogó!!! Utána jött a vacsora. A tábortűz közben egy vaddisznó feldúrta a Hunorék sátrát. De a legjobb mind közűl hogy Csongor HAZZAMEGY!!!

 

 

5.nap

2010. 7. 23. péntek

 

A nap úgy kezdődött, hogy 7 órakor keltünk, majd jött a napköszöntő aztán Bőcs tornája, majd jött a sátorszemle. Aztán a zászlófelvonás és közben a kagán bácsi mondta a napiparancsot és jött a rendes GH-bácsival az ima. Jól kajáltunk azután mentünk portyáztunk. Sokat kellett túrázni, de megérte olyan szép volt a kilátás aztán ebédelünk a szalonna zsírja isteni finom aztán Taksony sütött krumplit és jól is csinálta. De azt jól megtudom mondani hogy jól tud a ujjakon zongorázni.

Láttunk szarvasbogarat amire Barót lecsapott. Hazamentünk egy másik úton volt egy hegy felmásztunk és volt térerő és magyar hálózat.

Lementünk meredek volt a hegy. Végre a tábor helyen voltunk. Jött az ebéd ima aztán vacsora és tábortűz énekeltünk, játszottunk és mindenkit harcossá avattak.  Raffael Sándor – Dobóá Kovács Attila Bátorrá, Kósa Bence – farkassá Fodor László Botonddá ezeket felavatták.

Aztán jött a zászlófelvonás és alvás.

 

 

6. nap

2010.VII.24. szombat

 

7 órakor ébresztő volt, de elég lassan másztunk elő a sátrakból. Azután 720-kor napköszöntő volt, majd a tornának nevezett valami. A tornát a sátor szemle követte, azután a zászlófelvonás. Reggeli 9-kor volt. Ezután összepakoltunk a túrára és lementünk a faluba vásárolni. Vásárolhattunk mi is és utána II. világháborús emlékműnél megálltunk és gondolkoztunk hol ebédeljünk. Végül az ifjúsági tábornál lévő büféhez mentünk és ettük a finom hamburgert. Majd almát is ettünk és még 3 óráig szórakoztunk, aztán elindultunk vissza a táborba. 1619-re vissza is értünk. A GH-s túrós tésztát csinált, Ügyek pedig Szent István kenyeret. Azután vacsora és 2 gyerek ebben a hidegben megfürdött.

Utána vacsora, majd tábortűz a táltos nélkül ugyanis sastoll próbán van. 23 órakor zászlószertartás. 2310-kor takarodó.

 

 

7. nap

2010. 7. 25.

 

8 óra helyett mindenki 730-kor kelt mert beáztak a sátrak. Később zászlószertartás volt majd a reggeli következett. A házban voltunk végig mert az eső még mindig esett.

Megebédeltünk, majd ebéd után nem sokkal elkészült a tejberizs melyet ebédnek szántunk. De  az eső sajnos még mindig esett. Beszélgettünk minden féléről de az idő nem telt.

A vacsora sültkrumpli volt és gomba mindenki majd beleesett a tányérba mivel az éjszaka  förtelmesen telt így fáradtak voltunk.

Aztán zászlószertartás jött majd takarodó.

 

 

 

 

KIKÉPZŐTÁBOR

KONDOROS

2010

 

 

1. nap

 

8 órakor gyülekeztünk a szegedi Mars téren. 1043 –kor megérkeztünk Kondorosra. Rövid gyaloglás után megérkeztünk a táborhelyre ahol egyből elkezdtünk takarítani. 1200 elindultunk a vendéglőbe és gombalevest meg rántott húst ettünk. Azután folytattuk a munkálkodást. Vacsorára a ház nagyon patent lett. Azt a táborgyertyai szertartás zajlott. Ahol minden történt aminek nem kellett volna! A zászlószertartás után takarodó következett azonban senki nem aludt legalábbis amíg írtam a krónikát. Kürtit szidta mindenki. Az éjjeli őrök:

 

 

 

 

1:30- kor Cusa elzavart mindet           Dani – Tamás

az erdőbe botért. Közben a                        Csula – Koza Ákos

rendőrök megállítottak minket           Bogyó – Májki

mert balta volt nálunk                      Bogyó – Soma

 

Őrségi krónika

23:25       Nagy csapat részeg ment el az utcán nagy hangal

23:39       Részegeket hallottunk megint, itt áltak nem messze tőlünk

04:12       Gyerekzsivaly hallatszik

04:16       Dudálás hallik a távolból

04:24       Elment egy busz

 

 

2. nap

 

700-kor ébredtünk és az órákat 1 órával visszább állítottuk.

730-kor az udvaron reggeli feltöltődést és tornát tartottunk. 800-kor reggeliztünk. 0900-kor zászlófelvonást és rangcserét hajtottunk égre: régi őrsvezetők – Csaba-Májki új őrsvezetők – Zoli – Dani.

Azután megkaptuk első feladatainkat: Címer Csatakiáltás és induló kitalálása. 1000 –kor Cusa és a csapat háromnegyede elment a boltba egy utolsó vásárlásra. Én, (Zoli) az őrködő tűzhely kiépítése miatt Csula és Kürti a kályha javítása miatt maradtak itthon. Amikor visszaértek egy tábortűzrakó versenyt rendeztünk. 1230-kor elmentünk ebédelni: - ragu leves- sült hús.

Ebéd után hazajöttünk felcuccoltunk és elmentünk portyára.10 km-re Kondorostól egy malomba. 1600-kor elindultunk hazafelé. Útközben Májki előadást tartott az időjárásról és a felhőkről. Amikor hazaértünk egy órát a kályhaszerelésével töltöttünk el. 2100-kor vacsoráztunk és elfogyott az összes kenyér. Vacsora után egy csomót hüjültünk és nevetgéltünk és forrószékbe ültettük a holnap elmenő: Csulát és Tamást. Az este őrt állók nevei: Dani – Tamás

 

Zoli – Csula - 2300.kor a szembe szomszéd mozgásérzékelő lámpája felvillant.

2310-kor a főbejárat előtt elment egy gyerek aki nagyon lesett befelé.

2315-kor szintén a főbejárat előtt elment öt gyerek akik szintén lestek befelé.

2325-kor a főbejárat zárt ajtaját kétszer egymás után be akarták tőrni.

2330-kor Dani őrjárat közben összenézett egy a kerítésen kukucskáló gyerekkel aki erre elszaladt.

0000 Egy ember kérdezett minket hogy hol van Cusa

0004 betörtek az udvarba és farokfogóval elkaptak minket. Végül kiderült, hogy összeesküvés volt végig, Cusa és köztük (Hoztak kenyeret)

 

 

3 nap

 

700-kor felkeltünk. Kicsit nyűgösen ébredtünk.

730 napköszöntések kezdtük a napot

800 szobaszemle volt egész jól ment

830 zászlószertartás és rangcserék régi őrsvezetők: Dani Bogyó, új őrsvezetők Csula – Soma

Norbi a krónikát kaptam meg.

900 Egy jót reggeliztünk a csapattal

930 –kor foglalkozás volt amin megtanultunk egy tűzrakási fajtát. A legjobban Csabának sikerült tűzrakás mert az övé több mint 3 percig égett.

1230-kor ebédeltünk menü: erős leves, rántott hús párolt rizs és savanyúság. A csapat egy része nem evett mert reggelire nagyon bekajáltunk.

1330 ebéd után nem jöttünk haza hanem egyből mentünk portyára. A portyán új feladatokat mutatott Cusa és Lali neve rejtőszködési ott vakon ültek de halottak és a másik látták de nem vallottak.

1700 egészségügyi foglalkozás volt

1800 Igen jól ettünk szinte mindenki jól lakott

2000 tábortűz és a forró szék közbe igen fáradtak voltunk volt vagy elaludtunk a feladatok közbe.

Egyik feladat egy bűntényről szólt.

Forrószékbe elég sok jót mondott aki ott ült a székbe de volt akinek kevésbé jót mondtak.

2200 zászlószertartás elég gyorsan lezajlott és utána egyből el is mentünk aludni!