Belépés

 

 

Tábori Krónikák/2009

 

A tábori krónikákat a gyerekek és a fiatalok maguk fogalmazták és írták. Az eredetijében adjuk ezeket itt közre.

Jó szórakozást kívánunk:

 

 

 

 

Húsvéti napok

Nagykopáncsi

2009.04. 09-04. 10.

 

2009.04. 09. Nagykopáncs

A kezdet: úgy tudom,  „valakitől hallottam, hogy ketten kerékpárral indultak a Dóm térről 1015-kor”. Logikusan gondolkodó (ezt ő állítja) társunk harmadikként, a tápéi kompnál csatlakozott az elsőként indulókhoz. A csatlakozás sikerült, így átkeltek a Tiszán. a további útjuk a homályba vész, egészen addig, amíg a 1,5h késéssel induló krónikással nem találkoztak. A krónikás még Makón malátázott, amikor a Tiszán együtt átkelő hármas utolérte. Kiderült, hogy őket kulturális és biológiai éhségük feltartóztatta egy kicsit. A malátabor előtt találkoztunk. Meg is lepődtem, mert komoly, agyonpakolt biciklikre és profi túrázókra számítottam, de3 ők úgy néztek ki, minta helyi gombászegylet tagjai, akik éppen nm gombászni mennek. Eztán együtt folytattuk az utunkat. A következő településnél ismét betértünk egy röpke homoki vonatra. Itt már a csoport autóval érkező tagjai is velünk voltak. Ők nem fogyasztottak ama nemes nedűből Az utolsó szakasznak újult erővel kezdtünk neki.

Útközben régi omladozó mezőgazdasági épületet (talán birka hodályt) fényképeztünk és egy természetvédelmi területen álló kilátóba is felmásztunk. A feljutás nem volt egyszerű, bagolyköpeteket kellett kerülgetni. Innen arra a tanyára mentünk, ahol a kulcsot megkaptuk. A gyermekek, kettő is volt belőlük önfeledten fedezték fel a tanyasi élet szépségeit. Mi a tulajdonossal beszélgettünk. Szép, késő délutáni napsütésben (1700h-kor) érkeztünk meg az ujjá épített templomhoz. Olyan megkapó volt a látvány, hogy alig tudtam a fényképezést abba hagyni. A többiek a zászlószertartás helyét készítették el, kipakoltak, előkészültek a vacsorához. A zászlószertartás 1745-kor kezdődően, rendben lezajlott. Két őrs alakult, a Nagycsütörtök és a Nagypéntek őrs, három-három fővel. A zászlószertartás után, a vacsora következett. A meleg kaja kiváló lett, köszönet érte Lacinak és azoknak, akik az alapanyagot előállították, megtermelték, szállították, azoknak akik ezekből a készterméket elkészítették. A hideg kajáért köszönet azoknak akik az alapanyagot előállították, megtermelték, szállították,  azoknak, akik az alapanyagokból a készterméket előállították. Miután jól belakmároztunk, teli gyomorral került sor a lakomára, a templomban. Előtte Cusa, „Jézus kereszthalálát megelőző napjairól, azok eseményeiről beszélt és mint a mester tanítványainak, ő is megmosta a lábunkat. A víz amit a lábak mosásához használt, zsugorodási hőmérsékletű volt. Az ezt követő lakoma az utolsó vacsorát idézte fel, amit Jézus a tanítványaival költött el. Parancsnokunk az Újszövetség lapjaiból olvasott, pászkát törtünk és ettünk. Ettünk az úszó, olajos és füstölt bárányból, ittunk bort és a maceszt is elfogyasztottuk. A lakoma alatt Lacika és Bence elaludt. Lacika apukája énekelt, mi a templom akusztikája miatt, még hatásosabb volt.

A beszélgetést, a szállás emeleti szobájában, aranyló sárga nemes szőlőnedű kortyolgatása és a maradék macesz elfogyasztása mellett folytattuk. A beszélgetés igen tanulságos volt és igen hosszúra sikeredett. Folytatásként megemlékezve Jézus kálváriájáról, a tanya Templom körül meg-meg állva, egy-egy stációnál, felolvastuk a Megváltó szavait. Közben a telihold fényénél a Magyar Puszta éjszakai szépségében gyönyörködhettünk és elmerülhettünk gondolataink tengerében. a megemlékezés után az esti zászlószertartás következett (030-kor). Felsorakoztunk, majd 10 perc elteltével, mivel nem történt semmi, megkérdeztem Cusát, hogy amíg elkezdjük, csinálhatok-e mást. Ő közölte, hogy elméletileg már zajlik a szertartás, de gyakorlati megvalósítását még nem észlelte. amikor gyakorlatban is elkezdődött, mivel sikerült énekszóval bevonulnunk (ez volt a gyakorlati megvalósulás előfeltétele), a változatosság kedvéért, a bevonulást még háromszor megismételtük. Az ismétlés a tudás anyaga, Cusa meg a miénk! A bevonulás sikeres kivitelezése után, a szertartás rendben lezajlott és ezután nyugovóra térhettünk.

 

 

Ébredés 730-kor. A reggeli tornáig rend, a málhák összekészítése. Reggeli torna, amiről úgy tudom, hogy mindenkinek jól esett és rövidnek tartották. Ily módon könyörögtek „Még Jeni Még” ugyanis Jani tartotta a tornát. Én nem vettem részt, felmentést kaptam, mert nem sikerült a krónikával az eseményeket követni, le voltam maradva. Be akartam fejezni a zászlószertartásig, nem sikerült. Torna után a reggeli következett. A vacsorából megmaradt ételek elfogyasztása. Rendrakás, a menetkész állapot elérésére való törekvés. Következett a zászlószertartás. A tábor  zárása. Indulás előtt, még volt egy kis időnk a májusi és a nyári programokról beszélgettünk. Indulás. Jól sikerült, Cusánál és Janinál elkezdhetett dolgozni a tegnapi csillisbab, , retek, macesz, csalamádé együttes, mert úgy megindultak, hogy saját maguk is megelőzték. Útközben propagandát folytattunk a frissítők, almák, csokik között. Mindegyiket igyekeztünk rávenni(sikerrel), hogy „Lépjenek” BE A SZERVEZETBE!

A tiszai átkelés után, mely közben egy temetési szertartást i végig néztünk, érzékeny búcsút vettünk egymástól.

Ui.: A szertartásról annyit, hogy a komp megállt a Tisza közepén és egy pap jelenlétében az elhunyt hamvait a vízbe szórták.

Szeged, 2009. 04. 10.

 

 

 

ŐMT Felkészítő tábor

Röszke

2009. 07. 05 – 07.

 

1. nap

Etelével jöttünk be autóval, legalábbis Bercel Ügyek és én sikeresen otthagytunk egy-két dolgot a kégliben. Röszkére megérkezvén felvertünk egy sátrat, utána Bercellel elmentünk Zselyke elé a buszhoz. Várakozás közben jégkrémeztünk kiderült, hogy hiába várakoztunk, úgyhogy egy laza  papucsos túrával letudtuk az egészet. Mire visszaértünk Csongor már itt volt és készítette elő a pörköltet. Nagy nehezen begyújtottuk a tüzet és indulhatott a főzés. Ekkor betoppant, vagyis begurult Baján és Torda.

 

 

8-kor vacsora volt, Hecsi főzött jó pörköltet. Utána beszélgetés volt. 1-kor mentünk aludni. 545-kor volt ébresztő.

 

Ügyek      =       Kósa László

Etele        =       Fodor László

Aba         =       Gaál László

Bercel      =       Dandé László

Baján       =       Székely László

Torda      =       Siklósi Gergely

Napos     =       Szögi Tibor

Zselyke    =       Baracsi Réka

 

 

2. nap

2009. 07. 06.   

én: Zselyke

Reggel páran korábban keltek mint a többiek ki munka ki hajmosás céljából.

Miután én elhagytam a táborhelyet (folyt. köv. Torda) mi is felkeltünk és köszöntöttük a napot, utána sátorszemle, majd reggeli következett. Eztuán néhányan elmondtuk az előadásunkat, majd vidám szünet után megebédeltünk.Hecsinek meg Lacának napközben dolga akadt ezért nem voltak mindig velünk. Délután aztán már Zselyke is megérkezett és a pompás vacsorára már teljes volt a csapat. Vacsora előtt még íjászkodtunk Laca frissen vásárolt Kassai íjával (3 óra körül még kitűztük a zászlót egy rövidített szertartás keretében). A napot előadással folytattuk, közben (a vége felé) én is beestem. Jól elültük a fenekünket. Közben Csongor ismét rittyentett nekünk valami fantasztikusat. Torda tuti jóllakott. Némi íjászat fogadásba kezdtünk, amit a fenomenális Zselyke nyert volna ha nem röhögtetik. Nyeremény: különféle szolgálatok.

Az esti tábortűznél mindenki megfogatkozott és nekikezdtünk a legendás 10 fekvőknek. Most épp a hátsó sufniban ülünk és Aba megállapítja mikor fog esni az eső én közben elátkoztam egy embert és a lincselését szervezem!!! Jó éjszakát!

Reggel ügyek fegyelmező szavára ébredtünk fel. Napköszöntő után felsorakoztunk a sátorszemléhez és mindenkinek elmondták, hogy a füvet vegyük ki a sátorból. Most épp a zászlószertartásra várakozunk.

 

 

3. nap

2009.07. 07.

írta: Bercel diktálta: Zselyke

Sok visszakozz után sikeresen megtartottuk a zászlófelvonást. 9 óra körül táplálékot vittünk be kicsiny szervezetünkbe, melyből habtestünk rengeteg energiát hasznosított. Pakoltunk, majd megérkezett Napos, s elpróbáltuk a tábortűzi programot. Ezután folytattuk az összepakolást, s hazaindultunk.

 

 

 

ŐSMAGYAR TÁBOR

Hejce

2009. augusztus 5. szerda

 

1. nap. Augusztus 5.

 

Hajnalhasadáskor mikoron is az kakas felverné álmából Szegednek városát, hírős vezéreink, név szerint valának Zselyke, Aba és Bercel valamint az krónikás, kinek neve az idő homályába vész, rossz kedvel ébredezének. Rossz kedvel, mivelis elöző este az kumisznak igen nagy kellettje vót. Összegyűjték fijaikat, hogy új hazát leljenek észak zordon bérceinek védelmében. Utra is kelének az tűzokádó  vasparipa gyomrában hogy szerencséjüket próbára tegyék. Küzdöttek a vasút irgalmatlan vámszedőjével, idegen tájak útvesztőivel, valamint az mennyek is nyakukba szakajtotta bőséges áldását. Isten segedelmével végülis célba értek. Hű kagánjuk, kit előre küldtek felderíteni az új hazát, útjukat lerövidítendő, szekeret mi több paripákat, ökörfogatot küldetett a fáradt vándorok elejbe.

Felverték az erődített sátortáborokat és a Hejce névre keresztelték. Ennek roppant mód örültek és bőséges estebéddel megünnepelték. Sajnálatos, de az penitenciák is kiosztásra kerültek volna, minek által az vitézeink testi ereje gyarapodik vala. Az est leszáltával, a pattogó tüzet körbeülték és színházi játékkal emlékezének meg őseik tselekedtjéről, valamint újra választották dicső vezéreiket. Ezeknek utána szent helyünkön köszönetet mondák vala és nyugovóra térének. 

 

Éjjeli őrség

2220-2400 : Szlávik Armand + Horváth Marcell

2400-0200:Üveges Balázs +Kiefer Gábor

22:52 HANGOT HALL OTTUNK

23:11 A TÁBOR ELCSENDESEDETT

1.00 ELMENT, EGY  kocsi Tábornál (akik, elötük voltak elhasználták az összes fát)

1:17 UGATTAK A KUTYÁK

1:44 Eloltottuk a tüzet mert már nem volt fánk.

4:50 Az őrség nem volt a hején Gárdián Soma átvettem az őrséget.

5:25 Egy ébreszető óra hangját halottam.

 

 

2. nap

06. 08. 2009. Csütörtök

 

Reggel 600-kor felkeltünk. Aztán következett a napköszöntő, majd a torna, a sátorszemle, a zászlószertartás és a REGGELI!:P Reggeli közben Ügyek mesét nekünk, egy gyerekről, aki szolga lett … „szerintem izgalmas volt!” Aztán a Turul törzs kivonult a kereszthez, ahol törzsi foglalkozása zajlott. A foglalkozás keretében kitaláltuk a csatakiáltásunkat és az indulónkat. Közben a Csodaszarvas törzs szorgosan fát gyűjtött és az ebédhez tüzet rakott. Utána ők is törzsi foglalkozásba kezdtek. Következett az ebéd, amit Csongor a főszakácsunk készített. Nemsokkal később elmentünk a bolthoz és 1 barna faházban fogyasztottuk el, amit megvásároltunk. Utána az Aprajafalva a templomnál 3 csoportra osztva, farokfogót játszott. Hejce asztalos vacsora várt minket. Sorba elmentünk tusolni, forró vízbe. Nagyon kellemes volt!:P „Balázst”, Laborcnak nevezték el. Tábortűz közben. Kimentünk a kereszthez, megnézni a hullócsillagokat, és a Göncölszekeret…Aztán visszajöttünk, és megtartottuk a zászlólevonást. Kiválasztották az éjjeliőröket, és a többi Menő-Manó elment aludni.

Írta: Pityóka Bianka      ÁMEN!                   ÖMT név: Bíborka

Őrség 

2300 - 2400:Boros Bettina, Farkas Gábor, Pityoka

23:03       egy motor hangot hallottunk

23:04       elment a tábor mellett 1 motor

23:05       Alen kijött hozzánk

23:07       Motor hangot +ordibálást hallottunk

23:08       Bercel idejött 5 mp-re

23:10       Etele keresett valamit a konyhában

23:15       Ügyek és Etele keresnek 1 kulcscsomót, hogy be tudjanak menni a házba

23:16       Elaludt a tűz

23:16       Csendlett a táborba

23:18       Gabi ásított

23:20       Gabi ráült a padra és majdnem hátraborultunk

23:23       Mindenki keresi a kulcsot

23:30       Abbahagyták a kulcs keresését

23:39       A sátrunkba bement 1 csomó hangya, mert nem volt behúzva!=C

23:50       Kitakarítottuk a sátrat

00:00       A hangyákat sikerült eltávolítani

00:15       megpakoltuk a tüzet

00:24       Utoljára megpakoltuk a tüzet

00:38       A tűz már csak parázslik

00:44       A tüzet sikeresen eloltottuk

 

 

3. nap

2009. Augusztus 7. péntek

 

Szokásos reggel 600 órai kelés. A napköszöntő és a torna, Etelével ez után következett. Nem sokkal utána, a sátorszemle következett. A zászlószertartás alatt a turultörzs csatakiáltását felavatták. Reggeli közben, Ügyek, a Kagánunk, folytatta történetét a láthatatlan emberről. Reggeli után bepakoltuk az útravalót, és kínszenvedések között, feljutottunk a Sólyomkői-hegyre. A hegyen Bercel, előadást tartott a jurtákról. Aztán nagy-nehezen lejutottunk, a hegyről, és megkezdtünk az ebédet. Csongor, a főszakács bolognait főzött. Ementünk a boltba, és gyilkososat játszottunk. Visszamentünk a táborba és Zselyke előadást tartott az ősmagyar ruházatról. Utána folytattuk a törzsi foglalkozásunkat. Aztán Csongor, a főszakács előadta az ősi főzési szokásokról szóló előadását. Mind a két törzs, nekilátott, a táborkapu felhúzásának. Aztán a tuskók, elkezdtek botokkal harcolni. Utána megkezdődött, a fürdés. A tábortűznél 4 embert avattak fel. Aztán kimentünk a kereszthez. Végül bejöttünk és lefeküdtünk aludni.

Írta: Boros Bettina                                    ÖMT név: Zolna

Éjjeli őrség: 2300 - 2400 Kosa Bence, Fodor László

                    0000 - 0200 Szlávik Armand – Lehet +Marcel

                200 - 400 Taksony – Kiefer Gábor+Berény-Alen+Üveges Balázs

               0006  zajt halotuk vagyis (lépéseket)

 

 

4. nap

2009. Augusztus 8. szombat

 

Reggel 6:00 ébresztő az Kűrt hangja oly erősnek tűnt, hogy a fülünk azt vélte hinni hogy tüzes vasparipa száguld végig a sátrunkon. A tegnapi hegymenet okozta izomlázi fájdalmak is a vonat áthaladását igazolni vélték a testünkön.

MA TALÁN KÖNNYEBB NAP LESZ.

A csapat könyörgött a nyakkenődő játékért.

Így 2 alkalommal is játszottunk d.e.+d.u..

Az ebéd bizonyára valami ősmagyar recept alapján készülhetett mert csak 4 tányér ürült ki melyből 2-t a „legnagyobb” vezér ETELE piszkított el.

(Ebéd) IDŐ után elmentünk a községellátó központhoz ahol a vezérkar az éjjeli megbeszélést lefolytatta így éjjel hamarabb aludhattunk.

Az ebédidőben a Turul törzs tanújelét adta fáradtságának hiányát így a Bölcs Kagán

az éjszakai túra mellett döntött mellyel a Tábor fáradtabb tagjának is a szívébe zárta magát.

De nem ám csak olyan sima túra volt ez, hanem egy keretmese is társult hozzá sajnos muszáj volt beavatni a leghiszékenyebbet mielőtt sírt volna.

Az esti tábortűznél 6 új vitézt avattunk. A Turul 2-t, a csodaszarvas 4-et. A csodaszarvasnak így minden tagja fel lett övezve. Az ünnepi esemény után a Kagán kiment pisilni és dulakodás hangjait hallottuk felriadtunk a megbeszélt módon és azok közül akik nem voltak beavatva azok közül néhányan elkezdtek sírni „Dobó” 9 éves anyának szólította „Etelét” többször is anyázott és fogta, el-nem engedte szinte még a WC-re is elkísérte Etelét.

A kagán kechapos arcának láttán Dobó vizet fakasztott Etele kezéből. A Turul törzs és a Csodaszarvas egyik vezetője és egyik tagja is elment a 10-12 km-re lévő Boldogkőváralja nevű település Várához mert a Kagán kezébe gyűrt levelén ez állt:

„Mocskos kis Magyarok, elfoglaltuk a szaros kis váratokat ha akartok valamit még ma este cselekedjetek.”

Erre felkerekedtek 1 palack víz 1 polifoam és egy hálózsákkal 1 marék bátorsággal (némi anyázással) elindultak. 7-en maradtunk a táborban.  Ügyek, a szittya magyarok Kagánja Etele és 5 kicsi név szerint Farkas (KB), Botond (FL), Szörényi (MM), Lehel (SzA), Dobó (Gabika) KB 23:30-ra elcsendesedtünk. Dobó a lándzsát kismackóként kezelte az éjjel vele aludt.

 

 

5. nap

2009. 08.09.

Reggel 6:00-kor volt az ébresztő a Nagy Kagán a reggeli kávét Etele sátrába szolgálta fel Etelének. Kürt helyett őt kávéval ébresztette s ezzel mintegy biztosította Etele jó közérzetét. Reggel zászlószertartást követően fölpakoltuk a 20 fő reggeli alapanyagát és elindultunk a 7:16-os buszhoz ami 11:38-kor indult és ez csak a buszmegállóban derült ki.

Etele és  Ügyek Kagán elkezdett aggódni hogy most mi legyen hogy juttasunk kaját az vándoroknak.

Az italellátó vállalat kapujában ekkor érkezet egy szent mosollyal rendelkező arcú ember egy kiberhelt tiszti Uazzal ami platósra volt alakítva Farkas és Etele a fülkébe a többiek a platóra pattantak a falu végéig. Ott az autót rendszámosra cserélve ismét platóra és fülkébe pattanva folytattuk 5 ezerért.

A Boldogkővára parkolójába érkezve kiszállás közben irigykedő hangokat véltünk hallani.

Reggelizni kezdünk az elszontyolodott vándorokkal.

Ők az élményeiket néhány sorral lejjebb taglalják külön fejezetben. Reggeli után körbejártuk a várat a peremén majd a hídadót megfizetvén bejutottunk saját várunkba hogy megtoroljuk a vár urán a Kagánunkon esett sértéseket melyeket a kechapos flakon okozott.

A várban sok érdekes dolgot láttunk, a puskapor malmot, a tömlöcöt, az ólomkatonás terepasztalt, amely a Muhi csatát ábrázolta.

10:30 perckor a 2 Lovag, fegyver bemutatót tartott és a kis Botond is szerepet kapott mivel a Színészek felszólítására ő reagált a leggyorsabban. Néhány szikrázó kard összecsapás után kihívták hogy legyen ő a páncélja az egyik vitéznek. Hősiességét térdenállva egy gyűrű és egy oklevél átadásával jutalmazták a lovagok melyben az állt  hogy ő a Boldogkőváralja apródja lett. Finom levesre tettünk szert ezek után a falu széli étteremben, majd lehevertünk a buszmegállóban és én éppen a krónikát írom.folyt. köv. Az új vitézek miatt már a 40.dik fekvőt nyomon és még csak 14:15 van.

14 órától 1630-ig a buszra várva heverésztünk és jégkrémeket eszegettünk.

 

2009. 08. 09. Őrségi jegyzőkönyv

idő

23:00 – 24:00     Berény +Taksony + Borat

23:06 egy különös zajt hallottunk,

23,15 a tábor elcsendesedet és bezártuk a kaput és csak a tücskök ciripelés hallatszott!

23,35 ugattak a kutyák

23:40 lépéseket halottunk

 

 

6. nap

2009. 08.09.

A reggel 6:00 órai kelés után a napköszöntő közben, remek tornázásban volt részünk, amit Zselyke tartott. Aztán a sátorszemle és a zászlószertartás, amin felavattuk a Csodaszarvas törzs csatakiáltását, ami nagyon aranyos volt. Utána reggeli, aztán pedig a bemutató, amit Etele tartott, az íjakról. Utána törzsi foglalkozás volt, amely közben zászlókat és ruhákat csináltunk. Aztán megcsináltuk az ebédet, ami nagyon finom volt. Kaja után elpakoltunk és lementünk a bolthoz. A boltnál botfogóztunk ami abból ált, hogy a bot végére felkötöttünk egy szalagot, amivel el lehetett különíteni, a sárga és a rózsaszín csapatot. Ezután visszajöttünk a táborba és a törzsi foglalkozás közben, Barót baseballozott, és egy vastag fával véletlenül fejbe vágta Dobót, akit elvittek Miskolcra és 3 öltéssel bevarrták a fejét. Vacsoránál Laborcnak elkezdett az orrából folyni a vér, és a zsepi tábortűzig benne volt az orrába. Bercelnek vacsoránál az ujját megcsípte egy darázs és az ujjában a fullánk percekig mozgott. Aztán a tábortűzhöz ültünk és énekeltünk meg az Aba tanított nekünk egy mondókát. Utána hazaértek Miskolcról Dobóék. Utána mindenki lefeküdt aludni.

 

Őrségi krónika: Zolna, Bibórka, Barót, Taksony

23:36       =       Zselyke a hóna alá szorított 1 lepkét

23:37       =       Zselyke elment kajálni

23:37       =       Bojta kakaóport eszik

23:38       =       Taksony halkan énekel

23:53       =       kutyaugatást hallottunk

23:58       =       Bojta majdnem megfulladt a kakaóportól amit betömött a szájába

00:00       =       horkolást hallottunk

00:17       =       Még mindig horkolást hallunk

00:26       =       Bejöttünk aludni

 

 

7. nap

2009. augusztus 11. (kedd)

 

Reggel 6:00-kor felkeltünk. Utána kimentünk a kereszthez napot köszönteni és motort vezetni Ügyekkel és a többiekkel. Miután visszamentünk a táborhelyre a sátorszemle következett amit Ügyek egyedül hajtott végre. Majd a zászlószertartás következett. Mikor vége lett a zászlószertartásnak elmentünk reggelizni. Reggeli után a törzsek összepakoltak a sátrukba majd ki. Nem sokkal utána jött egy kocsi aminek a hátuljába bepakoltuk azokat a csomagokat amiket a portyára szerettünk volna vinni és a kocsiba még bent ült Dobó és Ügyek, akiket el is hozta a sofőr. 11:30-kor indult el a két törzs a táborhelyről. Egyszer megálltunk piheni, utána nem sokkal indultunk is, és utána a két törzs egy útkereszteződésnél kettévált. Nem sok gyaloglás után a Turul törzs megérkezett a szállóhelyükre. Megraktuk a tüzet, addig még Aba elszaladt a másik törzs szállóhelyére. A csomagokkal 1-ütt végül visszatért hozzánk, és mi mentünk el a csomagjainkért. Kissé neccesen végülis oda jutottunk, de a csodaszarvas törzs még nem érkezett meg, csak Ügyek és Dobó volt ott. Felvettük a csomagokat és 4-5-en elindultunk visszafelé. Zolna, Berény, Taksony, Csanád és Bíborka. Útközben az indulónkat és a csatakiáltásunkat ordibáltuk. 10 perccel utána megjöttek a többiek akik ott maradtak, de Bercel is ott volt velük, a konzervekért jött. Aztán távozott. Mi pedig hozzáfogtunk a kajáláshoz. Utána kipakoltunk és elmentünk fürdeni. Aztán 1 páran kártyáztak. Beosztottuk az éjjeli őröket és elmentünk aludni.

 

 

7–8. nap

Augusztus 11-12. (kedd-szerda) Nagyportya Csodaszarvas törzs

 

Délután 4-re értük el a kijelölt táborhelyet, ahol a Kagán már várt ránk. Az út egy kicsit megviselte dicső vezérünket, Etelét. Fölvertük a sátrakat, megcsináltuk a latrinát, amit 150 kilóig hitelesítettünk is. És úgy általában rendbe hoztuk a táborhelyet.

Fölállítottunk csapdát is, amely később igen jó szolgálatot tett. Az éjszaka viszonylag eseménytelenül telt el. 11-től 1-2-ig. Lehel és Etele látta el az őrséget, majd miután a turulok rémült kajabálása és futása felverte az alvó őrséget, Bercel és Laborc vette azt át. A kolomp és Etele  félálmos pásztázása riasztotta meg őket. Hajnali 6 körül Bercel a világosság ellenére sikeresen behatolt az ellen táborába és kis híja volt, hogy a hamis zászlót meglovasította, arra, hogy az igazit ellophassa, esélye nem volt, mert azt csalárd módon, igaz becsületes harcosokhoz nem méltóan elrejtették egy hálózsákba. A kicsik miután fölébredtek, több hullámban és megrohamozták az ellent , mi ezt hagytuk, minden bizonnyal idegesítette a Turulokat. Megreggeliztünk, majd az éhező Turulok csatlakoztak hozzánk 10 körül. Este vérszerződést tartottak vezéreink, addig, aki tudott sziesztázott, vagy valami más módon foglalta el magát. 11-kor takarodó volt, és mindenki nyugovóra tért.

Őrség

1:30        itt voltak a Csodaszarvasok

1:50        elmentek

1:55        egy vaddisznót hallottunk csámcsogni

2:00        még mindig csámcsog

2:03        egy mókust hallottunk futkározni

2:16        egy béka a szívbajt hozta ránk

2:22        valami mászkált

2:23        elmentünk WC-re

2:26        visszajöttünk a WC-ről

5:30        Abát leváltotta Zolna és Zselyke

5:35        a tüzünk már nagy lánggal ég Zolna folyamat fát gyűjt ráadásul szárazat, amit nem   tudom, hogy csinál.

5:50        fa ropogást hallottunk,  itt a vaddisznó?! 

6:10        Jön a vaddisznó! és nem mert Bercel és Lehel támadtak meg minket a pólószárítóval akartak távozni.

6:30        Elmentek! A mieink felkeltek.

6:35        Páran nem aludtak vissza,  úgyhogy velük beszélgetünk

6:50        Zselyke elment álomföldre!

 

 

8. nap

2009.  augusztus 12.  (szerda)

 

A reggeli 7óra kelés után az őrszemek, Zsejke és Zolna 530-kor keltek. Bercel és Lehel 600 órakor megtámadtak minket és majdnem ellopták a kamuzászlónkat, mert Bercel elesett és Zsejke rögtön rá akaszkodott. Mikor észrevették, hogy a zászló csak kamu, visszamentek a táborhelyükre. Aztán Zsejke és Zolna meggyújtották a tüzet és az segítségével melegedtek fel. Aztán a fiúk felkeltek és Zsejke elment aludni. Ezután Aba is felkelt és Zsejkét keltegettük, utána pedig ettünk. Ezek közben, a csodaszavasok 6-szor megtámadtak minket, természetesen sikertelenül. Aztán a kamuzászlót, Farkas beledobta a vízbe, mi pedig elvettük Szörény és Lehel ruháit. Mikor elindultunk visszafelé, természetesen elkapták a ruháikat. Aztán megérkezvén az új táborhelyre a két törzs békét kötött egymással. Aba, a mementónak hozott a boltból 3 kiló kenyeret, meg egy csomó péksütit. Aztán Aba, Bercel és Ügyek elkezdték csinálni a vacsihoz a grillcsirkét, ami előtte katonai és táncos kiképzést kapott Berceltől. A vacsoránál a dicső magyarok tulajdonságaiból kaptunk ízelítőt. Utána a tábortűznél szivatós játékokat játszottunk, ez után pedig a felnőttek vérszerződést kötöttek. Utána lefeküdtünk aludni.

 

 

9. nap

2009. augusztus 13. (csütörtök)

 

A reggel 700 órai kelés után elkezdtünk reggelizni, utána pedig összepakolni. Aztán mindenkinek ki kellett rakni a holmijait az út mellé, mert jött egy telepjáró, ami elvitte a cuccainkat, a Kagánunkat, Ügyeket,  Etelét és Dobót. Aztán mindenki elindult visszafelé Hejcére. A visszafelé úton mindenkinek az járt a fejébe, hogy holnap már mindenki megy haza.

Az út, fárasztó volt, de ki lehetett bírni. Nem sokkal megérkezés után lementünk a kocsmához, és elkezdtük kitalálni, hogy mit kéne este kiparodizálni. A vacsora nagyon finom volt. A tábortűznél eljátszottuk a parodizásokat és utána kimentünk a kereszthez. A keresztnél a felnőttek „altatódalt” énekeltek és egy csomóan egymás vállán aludtunk el. Mikor visszaérkeztünk, az alvást úgy oldottuk meg, hogy akinek volt sátra az a sátorban, akinek nincs, az pedig az ebédlőben aludt.

9. nap

2009. augusztus 13. délután –

Este a tábortűznél, a parodizálások után Ügyek, Zsejke, Aba, Csongor és Bercel beavatták Etelét a cserkészcsapatukba. Aztán kimentünk a kereszthez, és 2330-kor lefeküdtünk aludni.

 

 

10. nap

augusztus 14. délelőtt

 

Reggel 600-kor keltünk és rögtön el kezdtünk pakolni, mert ma van az utolsó nap, amit itt a táborban töltünk. Aztán kimentünk a kereszthez és masszírozás után visszaindultunk és a tábort teljesen összepakoltuk.

 

 

 

Bentalvás

2009 első nap

 

 

1650-kor megérkeztünk Márk Hecsi fia várt minket a kapuban. Nem találtuk a kulcsot, ezért elkezdtük Márkot hogy kérje el lejöttünk és lepakoltunk és berendeztük a szobát.

Utána Taksony elment meg Cusa vásárolni, visszajöttek sok finomságot hoztak. Utána elkezdtük unalomba páran csatázni és Cusa nagyon meglepődött. Utána Greenpace és sokáig játszottunk.

Utána már csak páran játszottunk. Aztán lementünk vacsorázni utána följöttünk befejezni a krónikát.