Belépés

 

Tábori Krónikák/2008

 

A tábori krónikákat a gyerekek és a fiatalok maguk fogalmazták és írták. Az eredetijében adjuk ezeket itt közre.

Jó szórakozást kívánunk:

Jégportya

Tápéi határ

2008. 02. 08-09.

 

Indulás 2008. 02. 08.

1. nap

Érkezés délután 12,00 a Mars térre. Onnan mentünk várost nézni, 18,15-kor indultunk Tápéra. Ott először fát gyűjtöttünk és zászlót készítettünk. Ezután sátort építettünk és meggyújtottuk a tábortüzet. Megkajáltunk és beszélgettünk. Utána zászló levonás volt és takarodó. Elkezdődött az éjjeli őrség 2 és fél óránként felváltva. Jól éreztük magunkat.

 

2. nap

A mai napon 7-kor keltünk ez után fél 9-kor reggeliztünk. Gyakoroltuk a zászló felvonást és a szolgálat átadást. Ekkor érkeztek a lányok is. amit megtanultunk délelőtt az a rejtőzködés módszereit elméletben és gyakorlatban. Kint, az ártérben 2 csapatra osztva,hol az egyik, hol a másik nyert – nagyon szuper volt:ezt Gyomaendőrön is kipróbáljuk (de nem télen). Ezek után az ebéd ideje elérkezett – míg főtt a levesünk, addig Cusa vezetésével tájékozódni tanultunk és jött az ebéd – minden étkezés jó hangulatban telt – ettől függetlenül is.

Sajnos kezdő létünkre nem nagyon bírtuk a kiképzést,(nem Cusa, Jani, Maci hibája), de nem is a miénk. Ezért délután hazamegyünk/mentünk…

Na jó van, este party-zni fogunk!

Írta: Bar László meg a nővérem Mónika, Uhrin László Megyeri Csilla, Uhrin Éva, Bihari Ákos+Barta László

Ui: köszönjük a lehetőséget, hogy korlátainkat feszegettük – türelem, szolidaritás, kreativitás és lelkesedés!

 

 

ŐMT felkészítő hétvége

Öttömös

2008.05.30 – 06. 01.

 

 

2008.05.30.

1. nap

15.00-kor  találkoztunk a kéróban. 16,30-kor indultunk a pusztamérgesi erdei iskolába busszal. A busz út hosszú volt 18,00-ra megérkeztünk. Jáhnos főzött teát nekünk. 19,00-kor zászlószertartás volt. Utána megvacsoráztunk. Levente nem akart semmit sem enni. Este 21,00-kor elkezdődött a foglalkozást. Játszottunk és üdítőt ittunk. Kimentünk TCS-t meglepni. Megbeszéltük ki-kivel lesz egy törzsben a táborban és a nevét is mindenki kiválasztotta. Lassan mindenki nyugovóra tért. Reggel 7-kor volt az ébresztő. 7,30-kor Napköszöntő. Utána reggeli torna gyanánt lenyomtuk egy greenpeacet. 7,55-kor szobaszemle. Majd zászlószertartás.

 

2008. 05. 31.

2. nap

Reggel 7 órás kelés után köszöntöttük a Napot, majd reggeli tornáztunk. Szobaszemlén minden rendben ment. Reggeli előtt zászlószertartás volt mind ezek után elkezdődtek az előadások, melyen nem mindenki vett részt mindegyiken. Több témáról is tartott Törtel vezér. Délelőtt ezek voltak: Eredet, Étkezés, Csoportvezetés. Többször is volt alakiság is melyben 10 percig meneteltünk.

Ebédre finom leves és babgulyás tarhonyával volt. Ebéd után is voltak előadások. Este Laci nehezen aludt el. Így tolódott kicsit a program. Este még összeállítottuk a szempontrendszert az este borozással és beszélgetéssel zárult de a részegek még hangoskodtak tovább sajnos.

 

 

2008. 06. 01. 3. nap ÖMT felkészítő hétvége

8 órai ébresztő után köszöntöttük a napot a meg dallal Laza kis reggeli jógatorna. majd szobaszemle következett, melyen én mindent rendben találtam. Zászlószertartás után elköltöttük a reggelit. Utána megbeszélést tartottunk a tábori teendőkről és szerepekről. Ebédre  leves és tarhonyás babgulyás volt némi harcos  pálinkával vegyítve. Az utána következő zászlólevonás után mindenki buszozik haza Szegedre, kivéve Tordát a táltost,ő a némi pihenő után a paripájára pattanva megy haza.

 

 

Ősmagyar Tábor

Hejce

2008. július 2-11.

 

2008. július 2.

1. nap

7,00-kor volt gyülekező a vonatnál, már a vonaton minden törzsvezető összegyűjtötte törzsét és meg is tartottuk az első foglalkozásokat.  Az átszállások viszonylagos rendben zajlottak. A vonaton Tordáék össze ismerkedtek egy bácsival, aki bemutatta nekünk a vonatról a vidéket. Miután megérkeztünk a táborhelyre a sátrakat próbáltuk felállítani, több-kevesebb sikerrel, mivel a sátrak állapota nem olyan volt amire mindenki számított. Ezután az első zászlószertartás következett, ami szintén kicsit másként alakult, mint terveztük.

Utána túra következett a Sólyomkőre, amit mindenki viszonylag jól teljesített bár a visszafelé út kicsit elhúzódott, így az egész esti program halódott. Mikor visszaértünk megkezdődött a fürdés, miközben a törzsvezetők a tűzifa előkészítésével fáradoztak, mert mint utóbb kiderült ennek előkésítése elfelejtődött. Így elég nagy csúszással, de megkezdhettük azután 100 után takarodó következett azt pedig még a vezetői megbeszélés következett és sorba le a törzsfők számára is a napot.

 

2008.július 3.

2. nap

Reggel 7 órai kelés után, kis késéssel a kereszthez mentünk a Napot köszönteni, amíg a szolgálatosok előkészültek a reggelihez. Majd a torna következett. Eközben a GH-sunk szaladgált a boltba, s mikor minden megvolt elkezdtünk reggelizni 830-kor. Újabb csúszással 930-kor a törzsi foglalkozáshoz sorakoztunk, s mindenki elindult a kölykökkel a foglalkozások helyszínére. Kb. 1 óra múlva kezdődtek a forgószínpados előadások Kadosa, Vajk,és Törtel vezetésével. Ezek után 1230-kor megbeszéltünk. 1430-kor kézműves foglalkozás keretein belül fegyvert-, ruhát-, élelmiszert készítettünk, gyakoroltuk a rovásírást, s átvettük a hadmozdulatokat. 14,00-től 15,00-ig a boltnál játszottunk, majd visszajöttünk a táborhelyre. 1600-kor nyakkendő harcolni mentünk  a templomhoz, kisebb viták után játszottunk, s 1800-ra újra a táborhelyre jöttünk. Fürdés után vacsoráztunk, az étkezés csúcspontja a pudingevés volt. 2200-kor elkezdődött a tábortűz, ahol a törzsfők felövezték az új harcosokat. Neveik? Bars, Levente, Örkény, Kund „és Szatmár. Majd kivonultunk a kereszthez, s a csillagokat szemlélve háton fekve hallgattuk Baján meséit. Zászlólevonás után kiosztottuk az őrséget, 3 nyugovóra tértünk. Benne a vezetőknek még megbeszélésük volt. Az éjszaka folyamán a 6 őrszem észlelt menni különöset.

 

2008. július 4.

3. nap

Reggel 6 órakor keltünk, majd a Napköszöntő után magunkat. Reggeliztünk majd összepakoltunk és elindultunk az Amadé vár romjaihoz. Útközben megálltunk egy forrásnál pihenni és még egy pár helyen. Mikor odaértünk a törzsek különvonultak és raktak maguknak tábortüzet, hogy az ebédünket meg tudjuk melegíteni, majd elfogyasztani. Ebéd után a várrom egyik „bástyájára” felmentünk és egy csodaszép tájt láthattunk. Visszafelé úton hárman külön úton mentek a tábor tagjától függetlenül. Mikor már majdnem a tábor kerületébe értünk volna egy kisebb zivatart kaptunk el. Táborba visszaérkezés után lementünk a kultúr-központhoz pihenni. Mindezek után vacsora következett. Este pedig tábortűz volt majd zászlószertartás volt. Az éjszaka további részén éjjeli őrség volt. Reggel 6-kor ébresztő volt, majd ismét Napköszöntő és

 

2008. július 5.

4. nap

Reggel 6 órakor ébresztő volt, majd Napköszöntő, zászlóbontás és reggeli következett. Majd minden törzzsel törzsi foglalkozása volt, ahol is megszülettek az indulás, csatakiáltással és a zászlók tervei is. Ezután volt aki játszott, de volt aki inkább kézműveskedett. Ezt követően ebédelni mikor is mind a 3 törzs menetelve indulóját énekelve vonult végig Hejcén. Az ebéd nagyon finom volt és még finnyásabbak is jól megtudták tömni a hasukat. Utána a törzzsel egyesével vissza a táborhelyre.

Nem sokkal ez után  lesétáltunk a „kultúrház pontba” ahol is a törzsfőnök megbeszélést tartottak ezt fergeteg játék és előadás követett, az utóbbit nem mindenki élvezte.

Visszatérve tusolás tűzhöz favágásra és kicsivel később a vacsora előkészítése következett.

Vacsora Vajk lecsót csinált nekünk és aki még ezután is éhes maradt még szendvicset is ehetett. Tábortűznél megint új harcosokat öveztek fel. Ajtony, Sarolta, Botond, Abéd, Imréék, Laborc, Szörény, Zalkán és Tétény neveket kapnak. Zászló levonásnál történt egy kis probléma, mivel egy a kötélen lévő csomó miatt a zászlót nem lehetett levonni rendesen.

Mindezt követően takarodó következett majd éjjeli őrök vigyáznak álmunkat.

 

2008. július 6.

5. nap

Reggel 6-kor ébresztő volt. Amíg a többiek elmentek napköszöntőre addig a szolgálatos törzs előkészítette a reggelit. Amikor megjöttek a többiek a reggeli alatt zászló szertartás, amit a reggeli követett előtte volt sátorszemle. Utána pedig előadások voltak, amit a törzsi foglalkozások követtek. Délután 2 körül elmentünk elfogyasztani az ebédünket. Amikor befejeztük az evést elmentünk a város központba kicsit kikapcsolódni. Majd visszajöttünk a táborba, csoport foglalkozásokra. Elég sokat érdekelt a harctechnika és a fegyverkészítés, de persze az ékszer- és ruhakészítésen is voltak egy páran. Utána sok gyerek kérésére kimentünk ismét a központba kendőfogót játszani. Most már elég sokan belejöttek a játékba. Sajnos a játék elhúzódott és így kapkodni kellett, de még így is gyorsan ránk esteledett. A fa aprítása is nagyon elhúzódott a táltos törzsnél. Mivel már félhomály volt és a vacsora még nem volt kész a vezetők között nőtt a feszültség emiatt sok vita és veszekedés volt. Közben Kadosa jól elszórakoztatta a gyerekeket, amíg a vezetők arra a döntésre jutottak, hogy a lenti házban lesz a vacsora. És lepakolták a cuccokat. Finom volt a vacsora, mondjuk egy kicsit kevés idő volt megvacsorázni, mert a csúszás miatt már korom sötét volt. A vezetők így is feszültek voltak és még a gyerekek vicsorgása is olaj volt a tűzre. Tábortűznél kicsit csitultak az indulatok és újabb 2 harcos került a harcosok közösségébe, nevük pedig:

Egyben táltosunknak, lelki vezetőnknek is megmondták a szellemek, hogy kell mennünk.

Aztán zászlószertartás nagyobb bakik voltak, bizonyára mert mindenki fáradt volt. De ezeket a hibákat leszámítva minden jól ment. Zászlószertartás után pedig mindenki elment aludni.

 

2008.július 7. 

6. nap

Reggel 6 órakor volt ébresztő. a napköszöntő idejében borult volt az ég. Eközben a szolgálatosok előkészítették a reggelit. a napköszöntő után sátorszemle volt, majd esőben tartottuk meg a zászlófelvonást. A reggelit viszonylag hosszú készülődési idő növelte, miután 10 órakor elkezdődtek az előadások a nyelvről, a tartósításról, tejtermékekről illetve az időjárásról. Az előadásokat törzsi foglalkozások követték,, ahol ruhát és zászlót készítettek elsősorban a törzsek. 13 óra után valamivel elmentünk ebédelni az idősotthonba, az ebéd frankfurti leves, és mákos tészta volt. Ebéd után szabadon játszottunk a gyerekek miközben a táborvezetők, megbeszélést tartottak, 4 óra magasságában játék következett, mely hevességét jól tükrözi a sok csaláncsípés, amelyet begyűjtöttünk. 5 óra után visszatérve a táborba megkezdődtek az esti tábortűz előkészületei. Közben gyülekeztek a felhők és egyre erősebben fújt a szél. 6 óra körül elkezdett esni. A vacsora előkészületei mellett tovább folytak a törzsek foglalkozásai. Később újabb zivatar érte el a tábort néha során magyar sok eső esett. Ekkor már tudtuk, hogy nem lesz tábortűz.

A vacsora jellegzetes magyar étel volt, zsíros kenyér. E mellé volt hideg, gyümölcsleves. A zászlószertartást tető alatt tartottuk meg, majd ezt követően áthelyeztük az alvóhelyet. 11 órakor takarodóval zárult a nap.

 

2008. július 8.

7. nap

Reggel 7 órakor volt ébresztő. Után napköszöntő és reggeli torna következett. Majd a táborvezetők megkérték a gyerekeket (harcosokat), hogy takarítsák ki a sátraikat, és utána pakolják be a holmiaikat. Azután sátorszemle jött. Zászlószertartás után, jóízűen fogyasztottuk a reggelinket. Ezt követően, törzsi foglalkozás volt. Míg örsi foglalkozás volt Lelle és Vajk a lenti konyhában elkészítette az ebédünket. A tészta kissé ragadós de ehető volt, de ezt kijavította a 2 féle ízű mártás. Utána lementünk a kultur központba. Ott mindenki szabadon játszhatott, míg a törzsfőnök megbeszélést tartottak. Utána aki akart 2 óra hosszas túrára indultak, aki nem csaláncsatázott az pedig Kadosa Lele, Berceli Hetény követte 2 óra után gyülekeztünk és a táborban találkoztunk. Majd a sátor előtt kipróbálhatták a kancsikát valakinek jól, valakinek szegényesen ment, de bent is lehetett íjászkodni. Ezt követően a szolgálatosok gondosan elkészítették a vacsorát. a pihenés után Bajáról kisétáltunk a kereszthez ahol 1 kicsit mesélt a természetről. Visszajöttünk a táborba és a tábortűzhöz mentünk, ami a megszokottnál is jobb volt, azt leszámítva, hogy a fél banda aludt. De hogy felébressze őket Kagán mesét mondott nekünk, kicsivel később  csatokat osztottak ki a harcosok között. Majd zászlószertartás volt. Amit takarodó követett.

 

2008. július 9.

8. nap

Ma reggel szokásos módon 6 órakor keltünk. Mindenkinek ízlett a saját reggelije amit, ő maga készített. Reggeli előtt szokásosan a sátorszemle, majd a zászlószertartás volt. Miután jóízűen elfogyasztottuk az elkészített ennivalót, utána mindenki sietett a sátorhoz, hogy bepakolja az 1 napi ruháját. Amikor mindenki nagyjából bepakolt, Kadosa lelkesen kiosztotta az ebédet és közben sikítást hallottunk, egy páran. Később kinéztünk az ajtón és kiderült,, hogy Törtelt elrabolták Kínaiak. Mindenki megrémült, főleg Kartal, hogy nem kapjuk vissza dicső Kagáunkat. Elindultunk a keresésére és levelek segítségével a táborhelyre találtunk. Lassan a tábortüzet is sikerült a törzsnek felállítania. A tábortűz mellett a táltosok az Erdélyi indulót énekelték. Az őrszemeket felállították, majd az első naptól fogva 2 óránként váltották egymást. Éjszaka váratlanul előbukkantak a Kínaiak és a két törzs zászlaját eltulajdonították maguknak. Amikor felébredtünk dicső Kagánunk is visszatért hozzánk a két eltűnt zászlóval és a táltos törzs saját zászlajával köszöntötte!

 

2008.július 10.

9. nap

A mai ébresztő rendhagyó volt, mivel Vajk és Törtel megmenekülve a fogságból dalolva léptek ki az erdő sűrűjébe. A 7 órai ébresztő után következett a zászlószertartás. Ezután megkezdődött hosszú utunk Fonyba, ahol elfogyasztottuk a reggelit. Utána elindultunk Hejcére, ahova azért kellett sietnünk, hogy le ne késsük az ebédet. Majd később mikor már mindenki végzett, elindultunk a táborhelyre. ott aztán bárki kedvére pihenhetett. A napot úgy folytattuk, hogy kb. 15,00-kor lementünk a kulturközpontba. Ott mindenki játszhatott, gyakorolhatott az esti produkciókra. Miután hazaértünk a táborba, a törzsek készülődtek a holnapi indulásra és a vacsorára is, valamint a Turul törzs képviselője elkezdte rakni a tüzet. Mindezek közben néhányan a sátorok bontásával voltak elfoglalva. Kardital eközben folyamatosan nyafogott mindenért. Elég sokat kellett várni a vacsorára, de megérte, mert sok embernek ízlett. Ezután volt a tábortűz, ami a szokásosnál hamarabb kezdődött, mivel ez volt az utolsó és ennek meg kellett adni a módját. A begyakorolt produkciók jól sikerültek, jót röhögtünk rajtuk, de a rögtönzöttek sem voltak unalmasak. A tábortűznek este 11-kor lett vége szokásos ódon. Ezután volt a napot lezáró zászlószertartás, majd takarodó következett. Reggel 6-kor volt ébresztő, ami után a törzsek elkezdtek készülődni az indulásra.

 

 

Őszi portya

Szent Mihály sziget

2008. október 23-26.

 

2008. október 23.

1. nap

A csapat első felének 1000-kor lett volna a gyülekező. Azonban a késők miatt végül csak 1130 körül tudtak elindulni. Az első pihenő a második átfeszítéséül volt. Itt ettek, pihentek. Ezután már megállás nélkül haladtak tovább. A csapat második fele 1230-kor indult el. A Kecónál felvettük a kikészített cuccokat. E körül is volt egy kis kavarodás, mivel nem volt nálunk kulcs, így végül Edó nyitotta ki nekünk.

Mikor kiértünk a szigethez, nem kis megdöbbenésünkre kiderült, hogy a sziget magántulajdon és a tulajdonosa semmit sem tud az érkezésünkről. Szerencsére kiderült, hogy apró figyelmetlenség miatt másik szigethez mentünk. A sziget keresése közben még akadt pár akadály, de végül mégis megtaláltuk a lejáratot a vízhez. A táskákat és szatyrokat a víz közelébe hordtuk, hogy gyorsabban áttudjunk jutni a szigetre, amikor majd megérkeznek a többiek. 615 körül megérkezett Robi és Cusa, majd 15-20 perc után a többiek is.

Át vittük a cuccokat a szigetre és megpróbáltuk felépíteni a tábort. Ekkor már sötétedett és akkor derült ki, hogy a sátrak a Kecóban maradtak. Szabolcs Anyukája elhozta a túlpartra, így Cusa és Kara elment megkeresni. 900-kor volt vacsora. 1000-kor zászlószertartás. Ezt követte egy kis borozgatás, beszélgetés.

 

2008. október 24.

2. nap

Reggel 700-kor volt az ébresztő. Azonban már az első nap után igen nehézkesen ment egyeseknek a felkelés. 745-kor Cusa és Zoli megkezdték a sátorszemlét. Utána megtörtént a zászló felhúzás. Ezt követően megreggeliztünk, majd nekikezdünk a tábor otthonosabbá tételére. A következők készültek: mosogató, szerszámtároló, csajka tartó, WC, fogas, sütő helyiség és ami a pakolás szempontjából a legfontosabb a lejáró és lépcső kialakítása a vízparthoz. A munka közben pedig egy pillanatra megálltunk pihenni, méghozzá ebédelni. Az ebédet Szabolcs készítette. A menü májgombóc levesből és milánóis tésztából állt. A nap folyamán ajándékkeresés is volt, mert egy másik csoport elrejtett számunkra egy kis meglepetést, amit egy sms-ben elküldött rejtvény alapján kellett megkeresnünk. Sikeresen megtaláltuk a kiscsomagot, de sajnálatunkra már mások előttünk megtalálták, és nekünk csak az üres zacskót hagyták.

A délután folyamán olyan 14 óra felé meglátogatott minket Misi atya, aki mesélt nekünk néhány táborozós élményét is elmesélte nekünk. Sőt elárulta, hogy a szigeten még egy ajándék el van rejtve. Azt is megtaláltuk, de ezt a csomagot egy itt élő állatka megrágta, így ezt se fogyaszthattuk egészségünkre. Pedig nagyon finom cukorka lehetett benne. Ezek után Misi atya a csapatnak bemutatta a szigetet egy közel félórás sétán. Miközben a csapat járta a szigetet, addig Szabolcs desszertet készített, mégpedig nagyon-nagyon finom csokoládésnarancsos pudingot.

A visszaérkező csapat nagyon megörült az igazán ízletes desszertnek. Olyan 17 óra felé néhány fiú elment vadászni, a többiek pedig fát gyűjtöttek az esti nagy tábortűzhöz. Este 19 órakor megvacsoráztunk, majd pedig elbúcsúztattuk Imrét. 22 órakor megtörtént a zászló levonása és 2230 körül mindenki lepihent.

 

 

Október 25. 300:

„Ez is megvolt! 550. MÁCSCS.”

(Ezt a bejegyzést az 550-es számú Márton Áron Cserkészcsapat tette meg a Krónikában.)

 

 

 

2008.október 25.

3. nap

3 órakor kancsikaropogásra ébredtünk. 5-en kimentünk a hogy megnézzük mi történik. Tudni akartuk, hogy ki az, az elmeroggyant, aki hajnalok hajnalán képes idetolni az arcát erre a szigetre, csak azért, hogy minket felbosszantson. Ezek az ember alatti lények réti néger módjára meglovasították a Krónikánkat és az evezőlapátokat, megfosztva minket ezzel a múltunktól és a hazajutás lehetőségétől. Mivel az ősmagyarok cselekedetei is ebben a képtelen krónikában lettek lejegyezve, ezért tettük különösen vérlázító és alantas. Tettüket tetézve történelmünket meghamisították, alacsony kultúrájú finnugor népszármazéknak állítva be minket. 5 hős magyarokat pedig számbeli fölényüket kihasználva orvul megtámadták, egyikünket megkötözték, a legkiemelkedőbbet is lerohanták, igaz nehezen bírtak vele és a végén még ki is szabadult karmaik közül. (Mint napközben kiderült, a nagy küzdelemben elhagyták egy  meg egy arcfestékjüket). E meglepetésszerű támadás és erőfölény miatt megadásra kényszerültünk, így kénytelenek voltunk kiegyezni velük. Hősies küzdelmünket az ellenség (az 550-es MACSCS-osok) csokival, szőlővel és almával jutalmazta, köszönjük.

A reggeli ébredés után egyből zászlófelvonás következett (a sátorszemle elmaradt), tekintettel Imre sietős távozására. A reggeli rántotta után alakiztunk a sziget másik felén, bottal a kezünkben. Ezalatt Jeti meg Zoli vadászni mentek, de nem lőttek semmit, csak egy rágcsálót hoztak magukkal,  név szerint Bélát az egeret, akit már döglötten találtak. Szegény Béla!

Ebédre sok volt a rizsa, de jó volt, ahogy a leves is.

A délutáni program a nyakkendőfogó volt, amit TCS egyedül nyert meg, mivel senki se akart lemászni a sárba utána is feladták a küzdelmet. A játék és a vacsora közti holt időben hárman megint „vadászni” mentek ismét sikertelenül. A vacsora puding volt meg felvágottas, lekváros kenyér. Utána forró székbe ült mindenki, hogy megkapja a többiektől a személyi értékelést, illetve hogy kicseréljük a gondolatainkat, érzéseinket egymásról. Utána zászlóvonás 22-től, majd 2230 –tól takarodó. Ezután még 3-an jártunk egy kört, mert valami lépteket hallottunk, de vaklármának bizonyult.

26-án reggel 7-kor, azaz 6-kor keltünk (az óraátállítás miatt), Bádzsó tüzér távolba tűnő ágyú dörejére. Mindenki elvégezte folyó ügyet, Cusa meg tűz segítségével megmelegítette a vizet a kávéhoz.

 

2008. október 26.

4. nap

A reggeli kíró után zászlószertartás következett, amire Jeti is kimászott a sátorból. Zászló felvonásról vall egy kis fennakadás, mert nem a megbeszéltek szerint húzták fel a zászlót. Zászlószertartás után lebontottuk a sátrakat. Ezt követően megreggeliztünk. A reggeli végén Cusa felolvasott nekünk egy SMS-t amit Imre küldött nekünk ima:

„Ti szerencse gyermekei, magyar Galapagos lakói, kik a külvilágtól elzárva fejlődhettek három napig! Remélem mindenki eljutott a fejlődés egy-egy szintjére. Mint tegnap, ma is úgy jár a Nap az égen, de az emberek reggel más ritmusban keltek! A reggelit fogyasszátok nyugodtan, az ebéd míg haza értek, tovább főjön a fazékban! Jó munkát!”

Reggeli után összepakoltuk megmaradt ételt és összegyűjtöttük a szemetet. Ezt a zászló levonása fog követni, majd a cuccok egy részét átviszik a partra, hogy Jeti Anyukája el tudja vinni. Ezt követően elindulunk a haza felé vezető úton.

Isten segítse utunkat.