Belépés

 

A Kamasz 2010-es évi tevékenysége

 

 

 

A 2010-es év a Munkasuli röszkei munkájával indult. Egy tanyaépületet újítottunk fel, ahol többek közt kőműves, belsőburkolási, festési, villanyszerelési, víz-gáz és villanyszerelést végeztünk. A munka nagyja áprilissal véget ért.

Beléptünk az EPER pályázati rendszerbe.

Februárban Püspök atya engedélyezte új katekéták felvételét és foglalkoztatását a Kamaszban és ránk bízta az egyházmegyei munkás-agrár missziót.

Elkezdődött februárban az új katekéták keresése, ennek köszönhetően, több ember kapcsolódott a mozgalomhoz.

Február 12-én Palacsintatalálkozó volt, ahol kb. 600-700 palacsinta segítette a kb. 30 fő gyomrát megtölteni.

Elindultak az egyeztetések a klárafalvi ház ügyében, amit március 1-el átvettünk.

Február 26-án volt az első egyeztetés Döncivel, aki szeptembertől főállásúnk lett a Móra-Déri sulikban.

Több próbálkozás volt a tagokat a pályázatírásra ösztönözni, ez azonban nem sikerült.

Március 3-án Armella nővérrel volt egyeztetés a vásárhelyi katekétákról.

Márciustól elindultak és rendszeressé váltak a hétfő délelőtti katekéta megbeszélések. Ezeknek köszönhető, hogy kialakult egy teljesen új ifjúságnevelési koncepció és módszerháló. Március 13-án Zsoldi Lalival az első megbeszélés az Orosháza környéki misszióról.

Március 20-án cserkészpróbák voltak. Az újoncok nagyon jól teljesítettek. Többen letették az I. a II. és a III. próbát is.

Március 22-én első megbeszélés Siptár Robival a Pécs környéki misszióról.

Április 17-én a Gál Ferenc Főiskolán Cusa tartott előadást a munkásmisszióról és a Kamasz munkájáról. A tavasz folyamán a főiskola kateketika tanszékvezetőjével hasonlítottuk össze a Kamasz misszióját az olasz szalézi rend missziójával.

Április 24-én klárafalvi hétvégét tartottunk.

Április 30-án a ferences rendházfőnökkel egyeztettünk egy munkáskollégiumról, ami a rendházba lenne.

Május 3-án, Török Mártival az első egyeztetés a pályázatainkról. Később Ő lett a gazdasági munkacsoport vezetője.

Május 14-én nyári tábori megbeszélést tartottunk.

Júniusban Dorozsmán dolgozott a Munkasuli, három héten keresztül.

Június 14-16-ig három napos katekéta képzési napokat tartottunk azoknak a katekétáknak, akik szeretnének nálunk dolgozni a jövőben. Napi 10 órás képzést Cusa tartotta.

Július óta van fizetett domain címünk, a honlapot azonban azóta sem sikerült megcsinálni senkinek, pedig a tervek már lassan egy éve készen vannak!

Július 17-18-án szervezetépítő hétvégét tartott nekünk a Talentum Alapítvány az Alsóvárosi Kultúrházban. Nagyon jó kiindulási alap volt ahhoz, hogy közös képünk alakuljon ki a Kamaszról.

Július 19-27-ig Ősmagyar Tábort tartottunk a Börzsönyben cserkészeinkkel. Megmásztuk a Csóványost, a Salgó várat. Szokás szerint építkeztünk, harci játékokat játszottunk, próbáztunk, stb.

Augusztus 19-én előkészületi nap volt a tanévkezdésre. Szeptembertől elindultak az új csoportok is. 55 osztályba mentünk be, 5 féle csoportot indítottunk el, mint: cserkész 1-2, vezetőképző, párkapcsolati csoport, szerepjáték kör, iskolarádió csoport. Kb. 450 jelentkezőnk volt.

A nyár folyamán Kiss Gabi alakította ki a honlapunk alapjait, de megfelelő vezető és segítség hiányában a honlap még mindig nem tudtuk befejezni.

Szeptembertől Benő folytatta a tavalyi tanévben elkezdett ifjúsági missziót az ásotthalmi szakközépikolában. Sajnos anyagi és erkölcsi támogatásban a helyi plébániák sem segítik, de munkáját példaértékűen folytatta.

Szeptember 12-én részt vettünk a móravárosi búcsún. Októberben elindult a dorozsmai cserkész őrs, ami annyira kinőtt, hogy az év végére egy lány és egy fiúőrsre bomlott.

Októberben kiderült, hogy a Móra Szakközépben átadnák nekünk a rádiót, hogy vezessük mi.

Október 27-28-án a Móra nyílt napján külön standdal rendelkeztünk, ahol 40 fiatal jelentkezett a programjainkra.

Október 30-november 3-ig őszi portyát szerveztünk Kondorosra, ahol a bentlakó fiatalokat az egyik éjjel Fodor Laca vezetésével, idősebb cserkészeink megtámadták. Ezek a programok is új fiatalokat hoztak.

Novemberben több politikussal is sikerült találkoznunk, akik támogatnánk csoportjainkat. 2011 márciusától remélhetőleg ez sikerül is.

November 23-án a móravárosi egyházközség jelezte, hogy a tavalyi évből 90 000 Ft-os gázszámlánk keletkezett, melynek legalább a felét ki kellene fizetnünk. A tizedére sincs pénzünk.

A cserkészkerülettől az őszi portyára 10 000 Ft-ot kaptunk, amit novemberben már tagdíj formájában visszakértek, több más tennivalóval együtt.

November 24-30-ig Budapesten dolgozunk a Ferihegy-2-es terminálban a Munkasulival. 6 fővel dolgoztunk fent. 28-án Cusa tud beszélni Tomka Ferenc atyával a budapesti munkásmisszióról. A Ferihegyi munka nagyon sikeres lett, s még decemberben ugyanoda és Miskolcra is kellett küldenünk 2-2 főt.

December 20-án Szociális Napot szerveztünk egy szakmunkásosztálynak, akiket mozgássérültekhez, fogyatékosokhoz, hajléktalanokhoz vittük el dolgozni. Nagy sikere volt ennek is, amiből reméljük, hogy a következő évben több ilyet tudunk majd szervezni.

Az egyházmegye magazinjában a Toronyirány karácsonyi számában cikk jelent meg rólunk.

December 21-én sikerült az irodát kifesteni Székely Laci vezetésével.

December 22-én közös Kamasz Karácsonyozás volt 30-35 fővel a Támaszponton, elkészült, s itt ki is osztottuk a jelenlevőknek az első naptárunkat.

Szilveszterkor is egy beszélgetős összejövetelt szerveztünk a központban, amivel az évet zártuk.