Belépés

A Kamasz szervezet elsősorban szakiskolákban és szakközépiskolákban tevékenykedik. Ezekben az intézményekben tanul a jövő felnőttjeinek 80%-a, s aroma származású fiatalok, majd 100%-a.

Ráadásul a kamasz és ifjú korban kezd kialakulni a romák és a nem-romák közti szakadék, s a hátrányos megkülönböztetés. Ezen szakadékok mélyítésére ma, hazánkban is, több lehetőség van a számukra. A tanárok és az iskoláknak azonban nem jut elég ideje é ereje arra, hogy a másik oldal, az összefogás lehetőségeit mutassa meg.

Azt gondoljuk, hogy ha ebben a korban (serdülő) sikerül a munkásfiatalokat személyes élményeken keresztül megfogni, akkor ez a szegregációs hatás nagy mértékben fog csökkenni.

Az értelmiségiek köt gyakran hallunk a szegregáció elleni előadásokat és képzéseket, pedig ott a roma származású fiatalok is sokkal kisebb számban vannak jelen. Kiemelten fontosnak tartjuk ezt azokban a közösségekben, ahol a roma és a nem-roma fiatalok nap mint nap, akár egy tanóra alatt is többször kerülnek konfliktusba.

Ezen élethelyzeteket szeretnénk kibeszéltetni, a valós vagy vélt konfliktusokat előásni és egy, mind a két fél számára egészséges alternatívát nyújtani.

Elérendő célok:

 

Közösség építés: Egyik legfontosabb feladat, hogy azokat a kallódó fiatalokat, akik egy bomló falusi közösségben és egy öntudatát vesztett paraszti kultúrában élnek, megtartsuk élethelyeiken.

 

Önképzés: Az önképzés az egyik legfontosabb része a csoportos foglalkozásnak. Itt elsősorban azokat a szülői és társadalmi örökségeket szedjük össze, amelyek ezeket a fiatalokat valamilyen módon befolyásolják.

Lelki programok: Az ember egységének egyik legfontosabb lépcsőfoka a lelki nyugalom és nyugodtság kiépítése. A nyugodt és kiegyensúlyozott ember látja a helyzetét a világban, helyesen tud dönteni és pontosan tud döntése célja felé lépni.

 

Érdekérvényesítés: Előfordul olyan szituáció a paraszti származású fiatalokkal, amelyeket jól meg tudnak ítélni, s helyesen is tudnak dönteni róla, de cselekedeteik elé valamilyen akadály gördül. Ezek elő jönnek a beszélgetések alatt, s ott ismereteik bővítésével, kommunikációs gyakorlatok alkalmazásával eredményeket érünk el.

 

 

Gazdasági segítségnyújtás: A fiatalok több mint felének van valamilyen "magán gazdasága" ami nagyon sokszor csak egy kis kezdemény. Ez azonban később megnövekedhet. Ezek az ifjú gazdák már igénylik azokat az információkat és lehetőségeket, melyeket szüleik még nem alkalmaztak. Ilyen a gazdaság jobb megismerése.